Zupa gulaszowa po meksykańsku / Zupa meksykańska

Zupa gulaszowa po meksykańsku/
Zupa meksykańska




Zupa gulaszowa meksykańska to jedna z naszych ulubionych zup. Jest gęsta, pożywna i sycąca. Z powodzeniem zastępuje dwa dania. U nas jada się ją z pieczywem. Do zupy używam mięsa wołowego, najczęściej z pręgi, bo najszybciej robi się miękkie i po ugotowaniu nie jest żylaste.

 






Składniki: ( na ok 6 większych porcji )
  • 700 g pręgi wołowej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 duża marchewka
  • kawałeczek selera
  • kilka strąków żółtej fasolki szparagowej
  • olej do smażenia mięsa
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • majeranek
  • opcjonalnie ser żółty do posypania zupy na talerzu
Sposób wykonania:
  • Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą i wkładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy tak długo, aż z mięsa odparuje woda i nieco się zarumieni 
  • W garnku zagotowujemy wodę ( ok 2,5 - 3 litry  ) z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy mięso jest juz zrumienione przekładamy go do gotującej się wody. Gotujemy ok 45 - 50 minut
  • W międzyczasie przygotowujemy warzywa: papryki myjemy i kroimy na niewielkie kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy, podobnie kawałek selera. Fasolkę szparagową tniemy na mniejsze kawałki
  • Kukurydzę i fasolkę odcedzamy z zalewy
  • Po 50 minutach do gotującego się mięsa dodajemy marchewkę, seler i fasolkę. Gotujemy ok 10 minut
  • Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojoną paprykę i gotujemy kolejne 15 minut
  • Następnie do zupy dodajemy warzywa z puszek i gotujemy jeszcze chwilę. jeśli zupa jest za gęsta dolewamy wody w czasie gotowania
  • Zupę doprawiamy przecierem pomidorowym, solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką
  • W pół szklanki wody rozprowadzamy mąkę i wlewamy ją do zupy, Mieszamy i zagotowujemy. Na koniec doprawiamy majerankiem
  • Zupę możemy posypać na talerzu tartym żółtym serem

Komentarze

Prześlij komentarz