Pierogi z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami. Ciasto ziemnaczane na pierogi. Pierogi ze śliwami w cieście ziemniaczanym
Pierogi ze śliwkami w cieście ziemniaczanym.
Ciasto ziemniaczane na pierogi. Pierogi z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami
Dzisiaj zapraszam po przepis na pierogi ze śliwkami, których urok leży nie tylko w pysznych śliwkach węgierkach, których używam, ale też w smacznym cieście ziemniaczanym, które uwielbiam i zachęcam wszystkich do wypróbowania. Oczywiście nadzienie może być też mięsne lub inne. Pierogi z innym farszem w tym cieście są równie smaczne, jak te ze śliwkami.
Dzisiaj zapraszam po przepis na pierogi ze śliwkami, których urok leży nie tylko w pysznych śliwkach węgierkach, których używam, ale też w smacznym cieście ziemniaczanym, które uwielbiam i zachęcam wszystkich do wypróbowania. Oczywiście nadzienie może być też mięsne lub inne. Pierogi z innym farszem w tym cieście są równie smaczne, jak te ze śliwkami.
Składniki:
- 0,5 kg mączystych ziemniaków
- 2 - 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- śliwki węgierki ( raczej nieduże ok 60 sztuk )
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i ubijamy na gorąco łyżką do puree bardzo dokładnie, aby nie było grudek ( lub po wystudzeniu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia - ja wybieram łyżkę do puree )
- Z ubitych i całkowicie wystudzonych ziemniaków, mąki ( na początek 2 szklanki ) i jajek zagniatamy ciasto. Jeśli jest bardzo lepkie dosypujemy mąkę aż ciasto uzyska miękką ale dającą się wałkować konsystencję
- Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy ( grubiej niż zwykłe ciasto na pierogi ) podsypując mąką.
- Okrągłą foremką wycinamy kółka. Na każde kładziemy po wydrylowanej śliwce i sklejamy
- Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 3-4 minuty od wypłynięcia
- Podajemy ze śmietaną lub z bułką z masłem
takiego ciasta do pierogów jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńO bardzo fajne pierożki. Zapisuje sobie przepisik i z chęcią takie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńprzepis zabieram... wygladają obłędnie...
OdpowiedzUsuń