Pierogi z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami. Ciasto ziemnaczane na pierogi. Pierogi ze śliwami w cieście ziemniaczanym

Pierogi ze śliwkami w cieście ziemniaczanym. 
Ciasto ziemniaczane na pierogi. Pierogi z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami

 
Dzisiaj zapraszam po przepis na pierogi ze śliwkami, których urok leży nie tylko w pysznych śliwkach węgierkach, których używam, ale też w smacznym cieście ziemniaczanym, które uwielbiam i zachęcam wszystkich do wypróbowania. Oczywiście nadzienie może być też mięsne lub inne. Pierogi z innym farszem w tym cieście są równie smaczne, jak te ze śliwkami.

Składniki:
  • 0,5 kg mączystych ziemniaków
  • 2 - 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • śliwki węgierki ( raczej nieduże ok 60 sztuk )
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i ubijamy na gorąco łyżką do puree bardzo dokładnie, aby nie było grudek ( lub po wystudzeniu przepuszczamy przez maszynkę do mielenia - ja wybieram łyżkę do puree )
  • Z ubitych i całkowicie wystudzonych ziemniaków, mąki ( na początek 2 szklanki ) i jajek zagniatamy ciasto. Jeśli jest bardzo lepkie dosypujemy mąkę aż ciasto uzyska miękką ale dającą się wałkować konsystencję
  • Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy ( grubiej niż zwykłe ciasto na pierogi )  podsypując mąką.
  • Okrągłą foremką wycinamy kółka. Na każde kładziemy po wydrylowanej śliwce i sklejamy
  • Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 3-4 minuty od wypłynięcia
  • Podajemy ze śmietaną lub z bułką z masłem

Komentarze

Prześlij komentarz