wtorek, 10 listopada 2015

Sałatka z pieczonych buraków do obiadu

Sałatka z pieczonych buraków do obiadu


Przedstawiam Wam przepis na prostą, a bardzo smaczną jarzynkę z buraczków do obiadu. Tym razem są to buraki pieczone, więc ich smak jest intensywniejszy. Bardzo smaczny i zdrowy dodatek do drugiego dania. Do pieczenia wybieramy buraki raczej mniejsze, aby nie wymagały zbyt długiego pieczenia. Długość czasu pieczenia zależy od wielkości i rodzaju buraków. Moje piekłam ok 1,5 godziny.

Składniki:
  • 1 kg czerwonych buraków ( niezbyt dużych )
  • 1 duże jabłko
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny 
Sposób wykonania:
  • Buraki myjemy, nie obieramy i wykładamy na blachę w piekarniku. Ja blachę pokrywam folią aluminiową 
  • Buraki pieczemy w 180 stopniach ok 1 godziny, a kolejne pół godziny w 200 stopniach ( czas pieczenia może być krótszy w przypadku młodych buraków lub jeśli buraczki są nieduże ). Na koniec sprawdzamy widelcem, czy buraki są już miękkie
  • Miękkie buraki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Jeszcze lekko ciepłe obieramy ze skórki
  • Buraczki ścieramy na tarełku o dużych oczkach, podobnie obrane jabłko. Mieszamy
  • Buraki z jabłkiem doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny
  • Pozostawiamy na ok 0,5 godziny, aby smaki się przegryzły. Podajemy jako jarzynkę do drugiego dania

9 komentarzy:

  1. Takie sałatki z buraków do ziemniaków bardzo lubię, najczęściej robię z gotowanych. Z pieczonych jeszcze nie robiłam, ale pomysł bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha. Bardzo lubię pieczone buraki. Mają lepszy smak niż gotowane :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam buraczki, pomysł rewelacyjny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię buraczki właśnie z jabłkiem. Totalna pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pieczone buraki. sałatka musiała być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysl z pieczeniem ziemniakow. Kiedys sprobowalam i wyszly gorzkie, ale moze to wina burakow. Narobilas mi checi, zeby sprobowac jeszcze raz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie tak, bo moje ostatnio pieczone buraki wyszły słodkie. Musiałam je dokwaszać cytryną. Takie pieczone mają jeszcze intensywniejszy smak od tych gotowanych, bo żadne smaki nie uciekają do wody, a wręcz przeciwnie. Piekarnik zawsze jest zaparowany po pieczeniu buraków, więc płyn z samych buraków nieco odparowuje, a pozostaje sama esencja. Sa pyszne:-)

      Usuń