niedziela, 20 grudnia 2015

Keks makowy z bakaliami. Ciasto makowe z bakaliami

Keks makowy z bakaliami. 
Ciasto makowe z bakaliami




Przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne, zwłaszcza będzie smakować wielbicielom maku. Ten keks to prawie sam mak i bakalie. Ciasto jest odpowiednio wilgotne, bardzo makowe, a jego makowy smak jest wzbogacony smakiem bakali. Robi się go szybko i nie ma obaw, że nie wyjdzie. Z bakali najczęściej daję rodzynki, suszone morele i figi, migdały i orzechy, ale można też dodać daktyle czy też kandyzowaną kolorową papaję czy ananasa.
Keks makowy piekłam w keksówce o wymiarach: 10x30 cm




Składniki:
  • 25 dag  maku
  • 6 jajek
  • 18 - 20 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
  • 2 łyżki bułki tartej
  • po 5 dag różnych bakali ( w sumie ok 25 dag ) np.: orzechów, suszonych fig, suszonych moreli, rodzynek i migdałów
Sposób wykonania:
  • Sparzony mak odcedzamy na gęstym sicie i trzykrotnie przekręcamy przez maszynkę
  • Białka oddzielamy od żółtek 
  • Żółtka ucieramy z cukrem na kogel - mogel. Gdy masa jajeczna jest juz prawie biała dodajemy mak i delikatnie mieszamy
  • Do masy makowej dodajemy rozdrobnione bakalie i bułkę tartą. Mieszamy
  • Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy 
  • Masę makową łączymy delikatnie z pianą z białek i przekładamy do keksówki (10 x 30 cm ) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy ok 60 minut w temp 180 stopni na ustawieniu góra - dół
  • Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i dekorujemy, Ja polałam ciasto lukrem cytrynowym i przystroiłam bakaliami i owocami
 

9 komentarzy:

  1. Pani Aniko, b. proszę przeczytać przepis, coś nie tak jest z białkami,które łączymy
    z pianą z białek? Rozumiem, że ciasto jest z samego maku.
    Pozdrawiam! Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zwrócenie uwagi. Była pomyłka, już poprawiłam:-) podrawiam świątecznie :-) Anika

      Usuń
  2. Keksu makowego nigdy nie miałam okazji próbować :) Podoba mi się taki pomysł, ciacho świetnie się prezentuje :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten keks idealnie nadaje się jako przepis na świąteczne ciasto :) Chyba go wypróbuję jutro :) Jeżeli chcesz znaleźć Świąteczne Przepisy odwiedź mojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto. Rodzina byłaby nim zachwycona, bo u mnie lubi się i keksy i makowce :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  6. To ciasto jest bez tłuszczu ( masła) i mąki???

    OdpowiedzUsuń