piątek, 22 stycznia 2016

Włoska pizza z szynką parmeńską i rukolą. Cienki spód do włoskiej pizzy. Najlepsze cienkie ciasto do pizzy

Włoska pizza z szynką parmeńską i rukolą. 
Cienki spód do włoskiej  pizzy. 
Najlepsze cienkie ciasto do pizzy



 
     Dziś mam dla was przepis na cieniutki spód do pizzy. Na moim blogu można znaleźć kilka przepisów na pizzę i ciasto na pizzę. Na samym dole posta podam odnośniki. Dziś przepis na ciasto i smaczny wierzch włoskiej pizzy. Spód bardzo cieniutki. Upieczony w wysokiej temperaturze jest chrupiący i smaczny, bez posmaku drożdży. Te, które używam do tego typu pizzy, to suche drożdże z saszetki. Zachęcam więc do wypróbowania mojego przepisu. Myślę, że przypadnie Wam do gustu. A to, co proponuję na wierzch tej pizzy to szynka parmeńska i rukola pokropione prawdziwą włoska oliwą z oliwek. Ale zacznijmy od początku!

 




Składniki: ( na 2 pizze o średnicy ok 25 cm )

Na spód pizzy:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 7 g drożdży suchych ( 1 saszetka )
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 150 ml ciepłej wody
Na wierzch:
  • ser żółty ok 35 dag
  • szynka parmeńska ( 7 -8 plasterków - tyle jest przeważnie w opakowaniu )
  • rukola
  • kilka pomidorków koktajlowych lub oliwek ( wg uznania )
  • passata  pomidorowa czyli po prostu rozdrobnione pomidory ( kupuję gotowa pasattę w butelce. Część wykorzystuję do pizzy, a z reszty robię na drugi dzień np sos bolonese. Można też użyć pomidory z puszki wcześniej je miksując )
  • sól, pieprz, mały ząbek czosnku, oregano i bazylia 
  • oliwa
Sposób wykonania:
  • Drożdże i cukier  rozpuszczamy w ok 50 ml wody. Dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok 10 minut )
  • Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól  i oliwę, a następnie wlewamy wyrośnięty rozczyn. Delikatnie mieszamy składniki. Wlewamy pozostałą część ciepłej wody ( ok 100 ml ) i jeszcze raz mieszamy. Łączymy wszystko w jedno ciasto i wyrabiamy. Jeśli istnieje taka potrzeba podsypujemy delikatnie mąką. Wyrabiać można ciasto w misce lub po połączeniu składników wyłożyć ciasto na stolnicę. Ja robię to w robocie kuchennym. Wyrabiamy ok 10 minut
  • Wyrobione ciasto przykrywamy w miseczce ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny
  • Ser ścieramy ( ja używam mozzarelli z bloku lub innego miękkiego sera, często mieszam dwa rodzaje )
  • Nieco ponad pół szklanki passaty pomidorowej doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, bazylią, delikatnie solą i pieprzem
  • Po wyrośnięciu ciasto chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Formujemy z nich kulki i każdą wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na dwa cienkie placki starając się aby brzegi były nieco grubsze
  • Blachy smarujemy oliwą i przekładamy na nie przy pomocy wałka pizze. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia
  • Po tym czasie pierwszą pizzę smarujemy połową passaty i posypujemy połową sera. Na wierzchu układamy pokrojone pomidorki koktajlowe bądź oliwki
  • Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 260 stopni. Piekarnik możemy nagrzać nieco wcześniej. Ja wstawiam ją na niższy poziom piekarnika i piekę na specjalnej funkcji do pizzy ok 7 minut. Jeśli takiej funkcji nie posiadacie to pieczemy na funkcji góra - dół na niższym poziomie. Pizza jest upieczona, gdy ciasto rumieni się przy brzegach i od spodu. Czas pieczenia w różnych piekarnikach może być różny. Obserwujemy ciasto
  • Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na wierzch pizzy wykładamy 3 - 4 plasterki szynki parmeńskiej. Plasterki możemy rozerwać na mniejsze części i całość posypujemy obficie rukolą i skrapiamy oliwą

2 komentarze: