sobota, 27 lutego 2016

Babka czekoladowa z wiśniami. Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami. 
Babka czekoladowa z wiśniami




Uwielbiam zapach tego ciasta, który owija cały dom podczas jego pieczenia i jeszcze długo po. To zapach gorącej czekolady pomieszanej z aromatem wanilii. A samo ciasto jest bardzo smaczne i zawsze się udaje. Jest odpowiednio wilgotne, a wisienki w nim zawarte czynią z niego niebywały smakołyk. Świetne na deser, do kawy, na przyjęcie gości, ale to też doskonały sposób na babkę wielkanocną. Ciasto można piec też w typowych  formach do babek. Ja upiekłam go tym razem w tortownicy z wkładką z kominem.

 

 

Składniki:
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 czekolada deserowa ( 100 g )
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml mleka
  • 1 słoik drylowanych wiśni w kompocie
  • 2-3 kieliszki wiśniówki ( jeśli nie macie , można pominąć )
  • masło i mąka do wysmarowania i obsypania formy
Sposób wykonania:
  •  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao
  • Odmierzamy 100 ml mleka
  • W garnku na małym ogniu roztapiamy czekoladę podlewając ją odrobiną mleka ( z tych odmierzonych już 100 ml ) i lekko studzimy
  • Wiśnie odcedzamy z zalewy i zalewamy je wiśniówką ( można to zrobić godzinę lub dwie przed pieczeniem ciasta
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę, a następnie dodajemy stopniowo po 1 jajku stale ucierając 
  • Gdy masa jest już jednolita dodajemy na przemian mąkę i mleko stale mieszając ciasto ( już na mniejszych obrotach )
  • Następnie dolewamy stopioną czekoladę szybko mieszając ciasto, aby czekolada się nie ścięła
  • na koniec dodajemy odsączone z wiśniówki wiśnie i mieszamy
  • Ciasto przekładamy do formy z kominem ( u mnie tym razem tortownica z kominem ) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 65 - 70 minut
  • Po upieczeniu trzymamy jeszcze chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjmujemy i studzimy. Ja po 10 - 15 minutach odpinam obręcz i pozostawiam do całkowitego wystudzenia

8 komentarzy:

  1. czekolada i wiśnie to pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiśnie i czekolada to idealne połączenie :) Delicje!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie, zapach musi być nieziemski :) Ciasto prezentuje się świetnie, aż się chce od razu zjeść kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, aż ślinka leci, takie cisata zawsze smakują rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super ciasto. Właśnie upiekłam, smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń