piątek, 25 marca 2016

Żurek wielkanocny Żurek na bogato

Żurek wielkanocny
 Żurek na bogato


 Żurek zaczęłam gotować stosunkowo niedawno. W moim rodzinnym domu nie było tradycji jadania żurku. Mój mąż z kolei żurek uwielbia, co wyniósł ze swojego domu. Tak więc żurek musi się u nas od czasu do czasu pojawić, a na Wielkanoc już obowiązkowo. Zazwyczaj gotuje go mój mąż, a ja przyłączam się do degustacji. 
Zdjęcia robione na różnych ustawieniach aparatu, więc kolorystyka trochę różna, ale żurek wg tego przepisu niezmiennie smaczny.






Składniki:
  • 0,5 litra zakwasu na żurek
  • 2 białe kiełbasy 
  • 25 dag kiełbasy wiejskiej
  • 25 dag chudego boczku
  • 4 duże pieczarki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • ewentualnie sok z cytryny 
  • dodatkowo: jajka na twardo, ziemniaki
Sposób przygotowania:

  • Do dużego garnka wlewamy nieco mniej wody niż jest to w przepisie na żurku ( jeśli jest kupny ), czyli ok 2,5 litra
  • Do wody dodajemy boczek, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok 30 minut ( jeśli jest to boczek pieczony lub gotowany. Jeśli jest surowy musimy pogotować dłużej. Ja kupuję zwykle boczek, którego nie trzeba długo gotować)
  • Po tym czasie boczek wyjmujemy i nieco schładzamy, aby móc go pokroić. Kroimy w kosteczkę
  • Kiełbasę wiejską kroimy w półplasterki i podsmażamy, aby "wyszedł" z niej tłuszcz
  • Białą kiełbasę kroimy w plasterki
  • Do wywaru z boczku wlewamy zakwas na żur wcześniej dokładnie wstrząsając butelką. Zagotowujemy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Do żurku dodajemy pokrojony w kostkę boczek, oba rodzaje kiełbas, pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko razem gotujemy ok 15 - 20 minut
  • Żurek doprawiamy na koniec solą, pieprzem i obficie majerankiem. Gdyby żurek był mało kwaśny zakwaszamy sokiem z cytryny
  • Podajemy z ziemniakami i jajkiem na twardo

4 komentarze:

  1. klasyka wielkanocnego stołu :)
    Przy okazji życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam z ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żurek z ziemniakami czyni z niego zalewajkę. Jajko jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Żurek z ziemniakami w nim zawartymi czyni z niego zalewajkę. Jajeczko jak najbardziej, ziemniaki do żurku zawsze podaje się oddzielnie, polane tłuszczem z lekko przypaloną cebulką. Żurek wielkanocny zawsze jest przygotowany na bogato a więc ziemniaki są zbędne, tym bardziej patrząc potrawy jakie jeszcze na nas czekają na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń