Kruche ciasto ze śliwkami.
Kruchy placek orzechowy ze śliwkami
Pora na śliwki nadal trwa, więc wykorzystuję okazję, by piec ciasta z tymi pysznymi i charakterystycznymi dla naszej jesieni owocami. Tym razem upiekłam kruchy placek ze śliwkami, do ciasta dodałam sporo mielonych orzechów włoskich. Na całość starłam 1/3 część ciasta. Ciasto bardzo smaczne. Pyszne jako przekąska, do kawy czy herbaty albo jako słodkie co nieco do pracy czy szkoły.
Placek nie jest wysoki, ale taki ma być w założeniu. Najważniejsze, że jest przepyszny.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej ( szklanka o poj 250 ml )
- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 240 g masła
- 170 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok 1 kg śliwek ( ja dałam węgierki )
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Do składników suchych dodajemy pokrojone masło oraz jajko. Zagniatamy ciasto ( ja użyłam robota kuchennego )
- Ciasto formujemy w kulę i owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy, dzielimy na dwie części. 1/3 część ciasta zostawiamy do starcia na wierzch śliwek, a 2/3 ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. U mnie to: 26x36 cm . Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli się porwie i będzie w kawałkach, nic nie szkodzi. Ja wyrównuję jeszcze wszystko na blaszce za pomocą małego wałeczka
- Ciasto posypujemy 4 łyżkami mielonych orzechów i układamy na nim śliwki ( wcześniej umyte, wypestkowane ) skórką do dołu
- Śliwki posypujemy 3 łyżkami cukru wymieszanymi z cynamonem, a na całość ścieramy pozostałą 1/3 część ciasta
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 55 - 60 minut
- Przed podaniem można obsypać cukrem pudrem
Pycha super ciasto :)
OdpowiedzUsuńOjej, ale smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńcukryproste.blogspot.com
pycha! :) śliwki i orzechy - lubię to połączenie :)
OdpowiedzUsuńNieważne niski czy wysoki, ważne że przepyszny <3 Wygląda mega smakowicie <3
OdpowiedzUsuń