poniedziałek, 14 listopada 2016

Dorsz pieczony w piekarniku w pomidorach. Dorsz z piekarnika

Dorsz pieczony w piekarniku w pomidorach. 
Dorsz z piekarnika




      Dorsz jest naszą ulubioną rybą i stale wymyślamy jakieś nowe sposoby jego podania. Tym razem wymyśliłam, że dorsza upieczemy w piekarniku w gęstym sosie pomidorowym. Pieczony dorsz jest na pewno zdrowszy od panierowanego i smażonego, a także bardzo smaczny. Dodatki sprawiają, że danie jest bogate, a smak ryby wzbogacony.  Dorsz pieczony w piekarniku w pomidorach to danie proste i szybkie w wykonaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Podany z surówką i np. ryżem stanowi doskonałe danie obiadowe.

 

Składniki:
  • 2 średnie płaty z dorsza
  • puszka pomidorów bez skórki ( krojonych lub w całości )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • kawałek sera żółtego
Sposób wykonania:
  • Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ja każdy płat pokroiłam w poprzek na 3 części 
  • Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na 2 godziny
  • Przygotowujemy sos: na oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę razem smażymy mieszając
  • Następnie do cebuli i czosnku wlewamy zawartość puszki z pomidorami. Mieszamy i dusimy razem, aż pomidory się rozpadną i sos będzie dość gęsty. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem
  • Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko sosem. na nim układamy rybę i zalewamy pozostałym sosem. Po wierzchu sypiemy starty ser żółty. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika
  • Rybę pieczemy ok 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrycie z naczynia, aby sos odparował a ser się lekko zarumienił
  • Taki pieczony dorsz doskonale smakuje z ryżem i surówką z kiszonej kapusty
 

4 komentarze:

  1. Wow! Wygląda mega smacznie, aż ślinkę przełykam.

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Tak przygotowanej ryby jeszcze nie próbowałam. Pomysł jest super, na pewno kiedyś wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Uwielbiam dorsza pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń