niedziela, 11 grudnia 2016

Ciasteczka migdałowo-cytrynowe

Ciasteczka migdałowo-cytrynowe. 
Świąteczne ciasteczka z migdałami i cytryną. 
Kruche ciasteczka cytrynowe





     Na świątecznym stole obowiązkowo muszą znaleźć się ciasteczka. Tym razem oprócz tradycyjnych pierniczków upiekę ciasteczka z migdałami i cytryną, które piekłam też w tamtym roku. Smak cytryny jest zdecydowany, a ciasteczka są kruche i smaczniutkie. Polane cytrynowym lukrem stanowią pyszną, słodką przekąskę, którą właściwie można przyrządzać przez cały rok, a nie tylko od święta.

Składniki:
  • 280 g mąki
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru
  • 100 g migdałów
  • 200 g masła
  • 2 cytryny
Sposób wykonania:
  • Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy z nich skórkę na tarełku o małych oczkach. Z cytryn wyciskamy sok
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej pokrojone na kawałki masło ( z lodówki ), żółtka, cukier, zmielone migdały ( ja zmieliłam je ze skórką ) i otartą skórkę z cytryny. Dolewamy połowę soku z cytryny i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy odrobinę mąki
  • Ciasto owijamy w folię i na ok pół godziny wstawiamy do lodówki
  • Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy podsypując stolnicę mąką
  • Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka i układamy je  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i na ustawieniu góra - dół pieczemy ok 15 minut, aż ciasteczka ładnie się zezłocą
  • Po wystudzeniu lukrujemy lukrem cytrynowym ( sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem )
 

7 komentarzy:

  1. Mogłabym takie ciastka chrupać bez opamiętania, i to nie tylko podczas Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie ta nasza smaczna dziewczyna ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie. U nas jemy takie do herbatki.Do herbaty i gotowania ogólnie używamy wody z filtra redox fitaqua - woda ta ma bardzo prozdrowotne działanie m.in. odkwasza organizm.

    OdpowiedzUsuń