sobota, 3 czerwca 2017

Zupa jarzynowa z kaszą i mięsem z żeberek

Zupa jarzynowa z kaszą i mięsem z żeberek

 


         Zupa jarzynowa nieco w odmiennej formie, ale bardzo smaczna i pożywna. Na pewno nie raz ją powtórzę. Kasza i mięso sprawiają, ze jest daniem sycącym. W gorące dni wystarcza za cały obiad.
Mięso gotuję osobno. Zupa nie jest na mięsnym wywarze. Nie cierpię takich tłustych zup. Wystarczy popatrzeć, jak wygląda woda, w której gotowało się mięso. Nie wyobrażam sobie, aby zjeść coś podobnego, choć wiem, że są i tacy, którzy nie wyobrażają zjeść sobie takiej "cieniutkiej" zupki, jak ta moja. Są gusty i guściki i z nimi dyskutować nie ma co. Moja wersja jest taka. 




Składniki:
  • 400 g żeberek
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • garść zielonego groszku ( z puszki lub mrożonego, albo świeżego w sezonie )
  • duża garść zielonej fasolki szparagowej ( świeżej lub mrożonej )
  • 2 ziemniaki
  • pół kalarepki
  • 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy ziele angielskie ( 2 ziarna )
  • koperek ( ok 1 łyżka )
Sposób przygotowania:
  • Żeberka gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy mięso
  • W garnku zagotowujemy wodę z liściem i zielem angielskim. Dodajemy startą na dużych oczkach marchew, pietruszkę i seler, zieloną fasolkę, a także posiekany na półplasterki por. Dosypujemy opłukaną kaszę. Gotujemy ok 20 minut. W tym czasie solimy
  • Po tym czasie do zupy dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki, kalarepkę i groszek oraz mięso Gotujemy ok 10 minut
  • Na koniec doprawiamy jeszcze ewentualnie solą, pieprzem i dosypujemy posiekany koperek

2 komentarze:

  1. lekka zupka w sam raz na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie.....bo ja też na wywarach zup nie gotuję, ale z żeberkami jeszcze nie robiłam.
    Podoba mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń