Pieczona pierś z indyka pod jogurtową pierzynką

Pieczona pierś z indyka pod jogurtową pierzynką





    Dziś przepis na pieczona pierś z indyka. Pieczona pierś z indyka gości u nas dość często. Używamy jej do kanapek, ale także na ciepło do drugiego dania. Najczęściej z sosem chrzanowym lub koperkowym. Dziś przepis na pieczoną pierś z indyka pod pierzynką jogurtową, dość intensywnie doprawioną przyprawami. Składnik główny tej mieszanki przypraw to kolendra, ale też curry, chili i papryczka czuszka.

 

Składniki:
  • pierś z indyka ( u mnie ok 1300 g )
  • 1 duży jogurt grecki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kolendry w ziarnach
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1,5 łyżeczka chili
  • 1 duża papryczka czuszka
Sposób wykonania:
  • Kolendrę oraz pieprz wsypujemy do moździerza i dokładnie miażdżymy, a następnie mieszamy z pozostałymi przyprawami w proszku oraz z solą
  • Czuszkę oczyszczamy z pestek i błon i drobno siekamy, po czym razem z przyprawami dodajemy do jogurtu greckiego. Dolewamy oliwę. Dokładnie mieszamy
  • Oczyszczoną z błon pierś z indyka płukamy pod bierzącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie wkładamy mięso do dużej miski i zalewamy jogurtem z przyprawami. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego mięso obtoczone marynatą
  • Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok 1 godziny polewając 2-3 razy wierzch indyka marynatą jogurtową
  • Podawać na ciepło do obiadu lub jako wędlinę do kanapek
 

Komentarze

  1. Wygląda pysznie, chyba wypróbuje, gdy wpadanie mi w ręce pierś z indyka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. aromatycznie przyrządzone mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy pieczemy pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz