Surówka z kalarepy na słodko
Dziś kolejna edycja surówki z kalarepą - wersja na słodko. Pyszna, soczysta, orzeźwiająca i zdrowa surówka. Bardzo łatwa w przygotowaniu, zawierająca pyszne warzywo jakim jest kalarepa. Właśnie teraz na wiosnę jest jeszcze bez łyka, dlatego wykorzystuję ją w tym czasie często w mojej kuchni. Później coraz trudniej jest kupić mięciutką kalarepkę nie zawierającą łyka w swoim miąższu.
Składniki:
- 1 duża kalarepa
- 1 duże jabłko
- 2 - 3 młode marchewki
- łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- mała garstka rodzynek
- ewentualnie cukier
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- Warzywa i jabłko obieramy. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, a jabłko i kalarepę na dużych
- Rodzynki zalewamy na 5 minut wrzątkiem, aby zmiękły, a następnie odciskamy
- Jabłko zaraz po starciu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało
- Warzywa mieszamy z rodzynkami, jogurtem( tym razem nie dałam) i ewentualnie dosładzamy ( u mnie jabłko i marchewki były słodkie, więc nie dosładzałam )
Komentarze
Prześlij komentarz