Surówka z kalarepy na słodko

Surówka z kalarepy na słodko


Dziś kolejna edycja surówki z kalarepą - wersja na słodko. Pyszna, soczysta, orzeźwiająca i zdrowa surówka. Bardzo łatwa w przygotowaniu, zawierająca pyszne warzywo jakim jest kalarepa. Właśnie teraz na wiosnę jest jeszcze bez łyka, dlatego wykorzystuję ją w tym czasie często w mojej kuchni. Później coraz trudniej jest kupić mięciutką kalarepkę nie zawierającą łyka w swoim miąższu.

 

Składniki:
  • 1 duża kalarepa
  • 1 duże jabłko
  • 2 - 3 młode marchewki
  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • mała garstka rodzynek
  • ewentualnie cukier 
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
  • Warzywa i jabłko obieramy. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, a jabłko i kalarepę na dużych
  • Rodzynki zalewamy na 5 minut wrzątkiem, aby zmiękły, a następnie odciskamy
  • Jabłko zaraz po starciu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało
  • Warzywa mieszamy z rodzynkami, jogurtem( tym razem nie dałam) i ewentualnie dosładzamy ( u mnie jabłko i marchewki były słodkie, więc nie dosładzałam )

Komentarze