Dynia marynowana na słodko
Dynię marynowaną robiła moja mama, robię ją i ja. Tym razem dynia marynowana na słodko. Jest smaczną zimową przekąską, dodatkiem do słodkich deserów, a można ją dodawać także do wypieków, np do drożdżowych ciast i strucli.
Składniki:
- 1 kg obranej ze skórki i oczyszczonej z miękkiego miąższu dyni
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- kilka goździków
- cynamon w lasce
- 3 szklanki wody
- Dynię cienko obrać z wierzchniej skórki, usunąć miękki miąższ z pestkami, a pozostały twardy miąższ pokroić w równej wielkości kostkę
- Z wody, cukru i octu ugotować syrop
- Dynię układać w wyparzonych słoikach. Do każdego włożyć po 2 goździki i kawałeczek laski cynamonowej. Jeśli słoiki są większe wkładamy 3 - 4 goździki
- Dynię zalewamy gorącą marynatą i zakręcamy. Pasteryzujemy ok 25 minut
Miałam kiedyś okazję jej spróbować u koleżanki :-) bardzo mi smakowała :-):-):-)
OdpowiedzUsuńJa zaś robię cukinię w słodkiej marynacie.
OdpowiedzUsuńTwoja dynia wygląda kusząco, ale szkoda, że jej nie mam, bo z chęcią bym zrobiła sobie kilka słoiczków :)
pszepysznie smakowała mi
OdpowiedzUsuńa mozna nie dodawac cynamonu albo sypki bo innego nie mam :(
OdpowiedzUsuń