Wczoraj przyrządziłam na obiad klopsiki w sosie pomidorowym. Danie smaczne niesłychanie. Podane z makaronem jest sycącym jednodaniowym obiadem.
Klopsiki to nieco odmienna wersja pulpetów mięsnych, które najpierw obsmażam, a potem duszę w sosie. Dzisiejsze klopsiki są lżejszym daniem, bo zanim umieścimy je w sosie należy je ugotować w wodzie.
Sos robię z salsy pomidorowej, która odpowiednio doprawiona zamienia się w wyśmienity sos pomidorowy. Polecam to danie, które może jest nieco pracochłonne, ale na pewno warto.
U nas zjedliśmy klopsiki z makaronem penne.
Składniki: ( 4 porcje )
Na klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 kajzerka
- 1 żółtko
- 1 cebula ( niezbyt duża )
- sól
- pieprz
- olej do smażenia cebuli
- 1 liść laurowy + 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 opakowanie salsy pomidorowej ( 500 g )
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia cebuli
- cukier ( ok 0,5 - 1 łyżeczki )
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka wody
- Obie cebule drobno siekamy i szklimy na 2 łyżkach oliwy. Ja robię to w szerokim naczyniu typu wok, w którym później będę przygotowywała sos pomidorowy
- Połowę zeszklonej cebuli dodajemy do mielonego mięsa wraz z namoczoną i odciśniętą bułką oraz żółtkiem. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę. Lekko ją solimy, dodajemy liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielskiego. Na wrzącą wodę wrzucamy klopsiki i gotujemy na wolnym ogniu ok 12 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie klopsiki wyjmujemy z wody łyżką cedzakową
- W czasie jak klopsiki się gotują przygotowujemy sos: Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy, a następnie wlewamy salsę pomidorową. Dolewamy ok 1 szklankę przegotowanej wody, mieszamy i całość chwilę gotujemy. Następnie sos doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano i bazylią ( ja daję ich dość dużo, ale trzeba to dopasować do własnych upodobań smakowych ). Sos smakujemy i w zależności od kwaskowatości doprawiamy odpowiednią ilością cukru, ewentualnie jeszcze soli i pieprzu. Na koniec w niewielkiej ilości wody rozprowadzamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zagęszczamy tym sos. Zagotowujemy i całość chwilę gotujemy
- Do gotowego odpowiednio doprawionego sosu dodajemy klopsiki i gotujemy razem ok 5 minut
- Klopsy podajemy np z makaronem posypane tartym żółtym serem i przystrojone zielonymi listkami bazylii lub oregano
Jak ja lubię takie dania, mniam. Pełne smaków i aromatów :-)
OdpowiedzUsuńpyszny klasyczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z Pani przepisu na dzisiejszy obiadek :) pycha, dziękuje bardzo...
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Cieszę się, że klopsiki smakowały:-). Pozdrawiam A
UsuńA co to jest ta salsa pomidorowa? Może być przecier pomidorowy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPewnie, że może być, ale pewno trzeba by go sporo rozcieńczyć, bo salsa ma konsystencję gęstego przecieranego soku. Pastę / salsę pomidorową można kupić w prawie każdym sklepie w kartonikach 500 g. Są pasty bez dodatków albo wzbogacone czosnkiem, bazylią itd. Myślę, że warto wypróbować salsę, bo jest smaczna i jak najbardziej nadaje się do wszelkich sosów. Pozdr
UsuńTo makaron penne.
OdpowiedzUsuńRacja:-)
Usuń