Uszka z mięsem
Co zrobić z mięsem z rosołu? Oczywiście część możemy wykorzystać jako wkładkę do zupy. Ale z gotowanego mięsa ( u mnie zazwyczaj wołowina ) można przyrządzić smakowite uszka, które możemy podać z kolejną porcją rosołu lub z barszczem. Jedno i drugie połączenie jest smaczne i apetyczne. Uszka robi się prosto, choć wiadomo, jest to zajęcie dość pracochłonne.
Nie podaję konkretnych proporcji na ciasto, bo trzeba dostosować jego ilość do ilości mięsa, a jako, że w przepisie na ciasto nie ma jajka, więc sprawa jest dużo prostsza. Mięsa też możemy mieć większą ilość, więc wówczas można dodatkowo do farszu dołożyć 1 żółtko.
Składniki:
- 40 dag gotowanej wołowiny z rosołu
- 1 niewielka gotowana marchewka
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Z mąki, oliwy, soli i gorącej wody zagniatamy ciasto. Przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut
- Mięso i marchewkę mielimy
- Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do zeszklenia.
- Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, cebulę, a także doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy na gładką masę
- Ciasto rozwałkowujemy ( najlepiej w kilku etapach ) i wycinamy z niego niewielkie kółeczka. Na każde nakładamy pół łyżeczki masy. Zlepiamy w małego pierożka i zawijamy na kształt uszka. Mocno sklejamy dwa końce
- Zagotowujemy wodę, delikatnie solimy i wrzucamy do niej uszka. Gotujemy ok 3 - 4 minut od ponownego zagotowania się wody
- Podajemy z barszczem lub rosołem
Nominowałam Twój blog do udziału w Pozytywnej Zabawie :-) Szczegóły u mnie na blogu. Zapraszam :-)
OdpowiedzUsuńSuper je zrobiłaś, takie łądne i kształtne, bardzo lubię barszczyk z uszkami :-)
OdpowiedzUsuńZblizaja sie swieta a barszczyk z uszkami to podstawa ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam:) po prostu muszą byc na święta :)
OdpowiedzUsuńMożna też zrobić pierogi (łatwiej się lepi) albo krokiety. Mozna dodać trochę kapusty do farszu, pyszności!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują uszka :) A w myślach już wigilijny stół... :):)
OdpowiedzUsuń