Wigilijne uszka z grzybami do barszczu
Uszka wigilijne robię na dwa sposoby: albo z samych pieczarek, albo wersję przedstawianą dziś: z pieczarek i suszonych grzybów. Z podanej ilości wychodzi ok 90 - 100 uszek. Są bardzo smaczne i aromatyczne, choć pracochłonne. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
Uszka wigilijne robię na dwa sposoby: albo z samych pieczarek, albo wersję przedstawianą dziś: z pieczarek i suszonych grzybów. Z podanej ilości wychodzi ok 90 - 100 uszek. Są bardzo smaczne i aromatyczne, choć pracochłonne. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
- ok 1 kg pieczarek
- 2 - 3 garście suszonych prawdziwków
- sól
- pieprz
- duża łyżka masła
- 1 cebula
- 2 łyżki tartej bułki
- Suszone grzyby opłukać i zalać gorącą wodą. Odstawić na ok 2 godziny. Następnie grzyby ugotować do miękkości. Odcedzić ( wywar zachować do barszczu ) i przepuścić przez maszynkę
- Pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarełku o małych oczkach
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, i podsmażyć na nim do zeszklenia drobno posiekaną cebulę. Następnie dodać do niej starte pieczarki. Posolić, doprawić pieprzem i smażyć, aż z pieczarek całkowicie odparuje woda. Ostudzić
- Pieczarki połączyć ze zmielonymi grzybami, dodać ok 2 łyżki tartej bułki i dokładnie wymieszać
- Przygotować ciasto: 400 g mąki wymieszać ze szczyptą soli oraz żółtkiem. Gdy składniki są już dokładnie wymieszane powoli dolewać gorącą wodę aż do uzyskania ciasta o odpowiedniej gęstości ( na taką ilość mąki zwykle "wchodzi" nieco więcej niż jedna szklanka wody ). Ciasto dokładnie wyrobić - powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy ( ja wkładam go do miski robota, w którym go wyrabiałam i przykrywam, po chwili jest jeszcze bardziej plastyczne
- Odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy podsypując go mąką. Ciasto tniemy na kwadraciki o wymiarach ok 3,5 - 4 cm i na każdy kwadracik nakładamy łyżeczką farsz. Następnie lepimy na kształt trójkącika i rogi zawijamy na palcu zlepiając pierożek w kształcie uszka.
- Uszka gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia
- Podajemy do barszczu. Przepis na wigilijny barszcz znajduje się TUTAJ.
wspaniala strona
OdpowiedzUsuń