Faszerowana pierś z indyka (2)
Dziś przedstawiam przepis na smaczną pieczeń z piersi indyka z nadzieniem. W jego skład wchodzą pieczarki i żółty ser. Pieczeń jest bardzo dobra i można ją jadać na gorąco jako danie obiadowe, np z sosem ( fajnie komponuje się z sosem chrzanowym ), albo też na zimno jako wędlinę.
Gorące mięso najlepiej pokroić nożem z ząbkami ( kawałki mięsa nie będą poszarpane ).
U nas ostatnio tą pieczeń podałam do ziemniaków, sosu chrzanowego ( KLIK ) i zasmażanych buraczków ( KLIK ).
Składniki:
- ok 1,5 kg piersi z indyka
- 50 dag pieczarek
- 6 - 7 plasterków sera żółtego
- jajko
- cebula
- sól
- pieprz
- olej ( 3 - 4 łyżki )
- nić kuchenna ew/ i wykałaczki
- Pierś z indyka myjemy, osuszamy i rozkrawamy tak aby uzyskać powierzchnię w kształcie prostokąta
- Mięso delikatnie rozbijamy, a następnie oprószamy solą i pieprzem ( wewnętrzną stronę, na której będziemy układać farsz )
- Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy da 2 łyżkach oleju. Dodajemy starte pieczarki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy do odparowania wody. Studzimy, a następnie dodajemy jajko. Mieszamy
- Na przygotowany płat mięsa nakładamy plasterki sera żółtego ( można podwójnie ), a następnie wzdłuż dłuższego boku, ok 3 cm od krawędzi nakładamy farsz pieczarkowy. Zwijamy ( wzdłuż dłuższego boku ), a następnie spinamy wykałaczkami, albo / i obwiązujemy nicią kuchenną, aby nadać pieczeni żądany kształt
- Naczynie smarujemy olejem i układamy na nim mięso. Z wierzchu oprószamy go jeszcze solą i pieprzem. Pieczeń wyszła mi dość długa, więc ułożyłam ją po przekątnej w dużym naczyniu żaroodpornym
- Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 1 godziny i 20 minut
- Smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno
pysznie nadziana, tym co bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńpiękne danie !! Idealne na obiad ale i jako zimne na kanapki niczemu sobie :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, super na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie rolady :-) dla mnie idealne :-)
OdpowiedzUsuńSkończyłem....jest w piekarniku.....po świętach napisze czy smakowało...farsz był pychotka :)
OdpowiedzUsuń