Pieczony filet z kaczki z chrupiącą skórką.
Pieczona pierś z kaczki
Pieczona pierś z kaczki
Pieczona kaczka smakuje bardzo dobrze, choć oczywiście smak kaczego mięsa jest specyficzny i sporo różni się od smaku drobiu, który zazwyczaj jemy. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na piersi z kaczki z soczystym mięsem i chrupiącą skórką. Filety z kaczki wcześniej marynujemy, a potem pieczemy w marynacie. Ja kaczkę upiekłam w półwytrawnym czerwonym winie i soku z wiśni. Do tego trochę przypraw i marynata gotowa. Do kaczki doskonale pasuje ryż i sałatka/ surówka z czerwonej kapusty. Przepisy na smaczną czerwoną kapustę przedstawię na dole posta.
Składniki:
- 2 filety z kaczki ze skórą
- 200 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 200 ml soku z kompotu wiśniowego
- sól i pieprz
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka estragonu
- Filety myjemy i mięso nacieramy solą i pieprzem oraz obsypujemy ziołami ( części bez skórki - skórkę tylko delikatnie solimy i pieprzymy )
- Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia skórą do góry i podlewamy winem i sokiem, tak, aby skóra nie była zanurzona w płynie. Wkładamy na kilka godzin do lodówki
- Mięso pieczemy pod przykryciem w 240 stopniach przez 45 minut, a potem zmniejszamy temperaturę na 180 stopni, zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 45 minut, aż skórka ładnie się upiecze. Jeśli płyn odparuje w czasie pieczenia uzupełniamy go dolewając jeszcze trochę wina i soku. W drugiej części pieczenia tz po zdjęciu przykrywki, fileta polewamy płynem z pieczenia ( 2 - 3 razy )
- Filety z kaczki podajemy najlepiej z ryżem i surówką z czerwonej kapusty
mniam! :) mięso z kaczki bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, z chęcią bym zjadła taki obiadek :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, wykwintne danie :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńKaczki akurat nie lubię, ale tak przygotowany filet z kurczaka musi być przepyszny! :)))
OdpowiedzUsuńwygląda tak pysznie i soczyście! z pewnością wypróbuję ten przepis, może tym razem moa pieczona kaczuszka nie będzie taka sucha, jak ostatnio :(
OdpowiedzUsuń