czwartek, 10 kwietnia 2014

Surówka z czerwonej kapusty z kiszonym ogórkiem

Surówka z czerwonej kapusty z kiszonym ogórkiem




Surówka z czerwonej kapusty jest idealnym dodatkiem do wszelakich dań mięsnych. Ja uwielbiam taką właśnie surówkę, dlatego robię kilka jej odmian. Dziś kolejna wersja surówki z czerwonej kapusty. Na samym dole posta dodam odnośniki do innych surówek z tego kolorowego warzywa. Można wybrać to, co nam najbardziej odpowiada.
Do tej surówki, oprócz kapusty dodajemy jabłko i kiszone ogórki ( najlepiej własnej roboty)  oraz nieco cebuli. Ja średnio lubię surową cebulę, dlatego daję jej tylko pół. Ale każdy może sobie dodać tyle, ile uzna za stosowne i tak, aby smak cebuli nie zdominował smaku surówki i nie przeszkadzał.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z sokiem też trzeba postępować wg upodobań. Ktoś woli bardziej kwaśną, ktoś inny mniej, zresztą ogórki też są kwaśne. Więc przed dodaniem kolejnej łyżki soku najlepiej spróbować surówkę.
Surówkę przygotowałam do pieczonego schabu faszerowanego suszonymi owocami (KLIK)

Składniki:
  • 1 czerwona kapusta ( niezbyt duża )
  • 1 duże winne jabłko
  • 3 - 4 średnie kiszone ogórki
  • mała cebula
  • 1 - 2  łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa ( 2 - 3 łyżki ) 
Sposób przygotowania:
  • Kapustę obrać z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki i drobno poszatkować
  • Jabłko obrać. Zetrzeć na tarełku o  dużych oczkach
  • Ogórki również zetrzeć na dużych oczkach
  • Cebulę drobniutko pokroić
  • Wszystkie warzywa i jabłko wymieszać, delikatnie posolić i ugniatać ręką, aż warzywa stracą nieco jędrność ( najlepiej robić to w rękawiczkach jednorazowych, bo kapusta zabarwia dłonie i paznokcie - choć później dość łatwo to schodzi )
  • Do warzyw dolać sok z cytryny ( wg upodobań 1 lub 2 łyżki ) oraz doprawić pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeszcze raz chwilę ugniatać warzywa
  • Na koniec dolać oliwę i wymieszać. Odstawić na 15 - 20 minut
  • Surówka idealna do dań mięsnych np.: gulaszy, mięs z sosami itd
Inne surówki z czerwonej kapusty, które znajdują się na moim blogu:

 


4 komentarze:

  1. uwielbiam taką kapustą do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze robiłam taką surówkę z marchewką, ale muszę wypróbować wersję z ogórkiem kiszonym, na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wlasnie dzisiaj wyszukalam, zrobilam, podalam do schabowego z ziemniaczkami.....surowka z czerwonej kapusty z ogoreczkiem przepyszna!!! dziekuje (y)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa odmiana surówki z czerwonej kapusty,na pewno mniej kaloryczna od mojej-ja preferuję kapustę z majonezem:)

    OdpowiedzUsuń