Frużelina z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka w wersji surowej średnio mi smakuje, ale w kompotach, w postaci dżemu lub frużeliny jest doskonała. Frużelinę robię na naturalnej pektynie cytrusowo - jabłkowej, która jest bardzo zdrowa. Bez dodatku żelatyny czy mąki ziemniaczanej. Jakoś te dodatki mnie nie przekonują. Naturalną pektynę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie. W małych lub większych opakowaniach. Frużelinę robi się bardzo prosto i szybko, a warto mieć w spiżarce chociaż kilka słoiczków tej pysznej konfitury. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkich deserów, naleśników, słodkich placuszków czy racuszków, omletów czy gofrów. Nie do końca rozpadnięte owoce w żelowym sosie... pyszne!
Ilość pektyny zależy od tego, jaką konsystencję chcemy uzyskać. Dodając jej więcej uzyskamy po prostu gęsty dżem z kawałkami owoców, dodając mniej uzyskamy konsystencję frużeliny, czyli po prostu owoce w półpłynnym żelu. Jeśli po zagotowaniu konfitury z pektyną uznamy, że frużelina jest jeszcze za rzadka dosypujemy jeszcze odrobinę pektyny, aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję. Pamiętajmy jednak, że po ostygnięciu konfitura zyska jeszcze na gęstości.
- ok 1 kg czarnej porzeczki
- ok 300 - 400 g cukru
- naturalna pektyna cytrusowo - jabłkowa ( ok 20 g )
Sposób wykonania:
Porzeczki myjemy, odsączamy i obieramy z ogonków. Przesypujemy do garnka i dodajemy cukier ( zostawiając ok 100 g ). Owoce mieszamy z cukrem i pozostawiamy na ok 2 godzimy.
Po tym czasie porzeczki podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż puszczą sok, a następnie gotujemy ok 20 - 25 minut, aż owoce zmiękną. Następnie pektynę zmieszaną z pozostałą ilością cukru dosypujemy do porzeczek i mieszamy. Gotujemy jeszcze ok 5 minut, a potem frużelinę przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Słoiczki okręcamy kocem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie wynosimy do spiżarni.
ciekawy przepis :) muszę spróbować tej pektyny, jeszcze jej ie wykorzystywałam w domowych przepisach :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czarna porzeczkę w każdej postaci, ale dżem z niej robię bez żadnych dodatków i jest wystarczająco gęsta. Choć nie wiem, czy udałoby mi się uzyskać konsystencję żelu :)
OdpowiedzUsuńCzemu służy dodatek pektyny? Robię zawsze tak samo, czyli kilo porzeczki, 300-400 g cukru i gotuję ok. godziny. Wychodzi przepyszny o idealnej konsystencji dżem.
OdpowiedzUsuńBo to jest frużelina, czyli owoce w żelu.
UsuńNajlepszy dodatek do naleśników! Pycha :)
OdpowiedzUsuńmniam :) moje słoiczki z dżemem też już stoją :)
OdpowiedzUsuń