Rogale drożdżowe z marmoladą różaną

 Rogale drożdżowe z marmoladą różaną

      

Rogale drożdżowe robi się dość szybko, wyglądają smakowicie i tak też smakują. Są mięciutkie, pyszniutkie i proste w wykonaniu, Dobre na przekąskę, do kawy, na deser dla dzieci. Szybko się je robi i równie szybko znikają. Polecam!

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml ciepłej wody
Ciasto:
  • 430 g mąki
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 90g roztopionego masła
  • 2 żółtka
Dodatkowo:
  • marmolada/ dżem/ konfitura z róży - u mnie marmolada różana
  • cukier puder do obsypania rogalików
Sposób wykonania:
  • Przygotowujemy rozczyn: w niezbyt dużej misce drożdże rozcieramy z cukrem, a następnie dolewamy ciepłą wodę, dodajemy mąkę i mieszamy, Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min, Jeśli używamy drożdży instant to po prostu wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
  • Gdy zaczyn rośnie przygotowujemy składniki na ciasto: do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, wlewamy rozpuszczone masło i podgrzane mleko oraz 2 żółtka. Dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto
  • Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia swojej objętości
  • Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 2 części i każdą wałkujemy na dość duże koła ( ok 25 cm ). Koło przekrawamy na pół, każdą połówkę na pół i każdą ćwiartkę na pół. Z jednego koła powstanie nam 8 trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkącika umieszczamy łyżeczkę marmolady, a następnie zwijamy go tak, aby wąska końcówka znalazła się pod spodem. Całość formujemy na kształt rogala
  • Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z
  • ostawiamy odstępy, bo rogale urosną w czasie pieczenia. U mnie wszystkie 16 zmieściły się na jednej blaszce i w czasie pieczenia rosnąc nie nachodziły na siebie
  • Wierzch rogalików smarujemy delikatnie za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem ( zostało z żółtek użytych do ciasta ) i zostawiamy je na blaszce na ok 10 minut, aby nieco podrosły, po czym wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut
  • Upieczone rogaliki wyjmujemy z piekarnika i obsypujemy je cukrem pudrem



Komentarze