Rogale drożdżowe z marmoladą różaną
Rogale drożdżowe robi się dość szybko, wyglądają smakowicie i tak też smakują. Są mięciutkie, pyszniutkie i proste w wykonaniu, Dobre na przekąskę, do kawy, na deser dla dzieci. Szybko się je robi i równie szybko znikają. Polecam!
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 50 ml ciepłej wody
Ciasto:
- 430 g mąki
- 150 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 90g roztopionego masła
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- marmolada/ dżem/ konfitura z róży - u mnie marmolada różana
- cukier puder do obsypania rogalików
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy rozczyn: w niezbyt dużej misce drożdże rozcieramy z cukrem, a następnie dolewamy ciepłą wodę, dodajemy mąkę i mieszamy, Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 min, Jeśli używamy drożdży instant to po prostu wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
- Gdy zaczyn rośnie przygotowujemy składniki na ciasto: do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, wlewamy rozpuszczone masło i podgrzane mleko oraz 2 żółtka. Dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto
- Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia swojej objętości
- Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 2 części i każdą wałkujemy na dość duże koła ( ok 25 cm ). Koło przekrawamy na pół, każdą połówkę na pół i każdą ćwiartkę na pół. Z jednego koła powstanie nam 8 trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkącika umieszczamy łyżeczkę marmolady, a następnie zwijamy go tak, aby wąska końcówka znalazła się pod spodem. Całość formujemy na kształt rogala
- Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z
- ostawiamy odstępy, bo rogale urosną w czasie pieczenia. U mnie wszystkie 16 zmieściły się na jednej blaszce i w czasie pieczenia rosnąc nie nachodziły na siebie
- Wierzch rogalików smarujemy delikatnie za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem ( zostało z żółtek użytych do ciasta ) i zostawiamy je na blaszce na ok 10 minut, aby nieco podrosły, po czym wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut
- Upieczone rogaliki wyjmujemy z piekarnika i obsypujemy je cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz