Sernik z truskawkami na zimno

 Sernik z truskawkami na zimno






    Sernik z truskawkami na zimno jest pysznym deserem na gorące dni. Zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje. Nie jest też zbyt pracochłonny, więc ten deser przygotowuję zawsze, gdy tylko pojawią się pierwsze truskawki i przeważnie go w sezonie powtarzam ze dwa razy. Potem, jak nie ma już świeżych truskawek robię wersję borówkową albo brzoskwiniową, ale ta truskawkowa jest zdecydowanie najlepsza.
Do sernika potrzebujemy biszkopty, którymi wykładamy dno formy, serek do serników, galaretki i truskawki. To wszystkie składniki potrzebne na sernik, a efekt jest doskonały. Wszystkim zawsze ten serniczek smakuje, więc jak przychodzą goście, jest to mój sprawdzony i szybki przepis na coś smacznego do poczęstowania. 
Do sernika używam okrągłej rozpinanej formy o  średnicy 25 cm.

Składniki:

  • 3 galaretki o smaku truskawkowym
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • gotowy ser na serniki ok. 500 g
  • truskawki ( ok 40 - 50 dkg )


 Sposób przygotowania:
  • W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy dwie galaretki ( a więc ilość wody zmniejszamy o połowę w stosunku do ilości podanej na opakowaniu ). Studzimy i czekamy aż zacznie tężeć
  • Przygotowujemy truskawki: myjemy, szypułkujemy i ok 20 - 25 dkg wkładamy do zamrażalnika na ok pół godziny ( nie powinny się całkiem zamrozić, lecz tylko dobrze zmrozić, aby masa serowa, którą będziemy łączyć z galaretką, ładnie się ścięła). 
  • Formę odpinamy i na okrągłą blaszkę wykładamy papier do pieczenia, Spinamy, tak, aby brzegi papieru były poza formą
  • Na dnie okrągłej formy układamy biszkopty
  • Do miski malaksera ( ja używam końcówki z metalowym nożykiem ) wsypujemy zmrożone truskawki, dodajemy serek oraz wlewamy jeszcze płynną, ale już powoli tężejącą galaretkę. Miksujemy do momentu, aż truskawki zostaną dobrze rozdrobnione. Można też użyć zwykłego blendera
  • Masę przelewamy na biszkopty. Masa zacznie szybko się ścinać pod wpływem zimnych truskawek. Trzeba uchwycić właściwy moment przelania masy do formy, gdyż zbyt rzadka spowoduje, że biszkopty oderwą się od dna i będą unosić się na masie serowej. Więc tężejącą przelewamy na biszkopty i rozprowadzamy ją równomiernie po powierzchni
  • Na wierzchu układamy pocięte na połówki truskawki, lekko dociskamy  i zalewamy przygotowaną trochę później niż dwie pierwsze, tężejącą galaretką (tę przygotowujemy w proporcjach podanych na opakowaniu ). 
  • Całość wstawiamy do lodówki. Deser jest najlepszy po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Aby nie uszkodzić deseru przy odpinaniu formy należy wokół ścianek formy objechać ostrym nożem, aby oddzielić masę i galaretką od ścianek. Dopiero wtedy rozpinamy obręcz

Komentarze

Prześlij komentarz