Szarlotka z różą

 Szarlotka z różą



     Szarlotka z różą to smak dzieciństwa. Moja mama czasem dodawała różę ucieraną z cukrem do szarlotki. Albo smarowała dolne ciasta i dopiero na to jabłka, albo dawała już na jabłka równomiernie kleksy tej pysznej konfitury. Ja rozsmarowałam pół słoiczka ( cały 220 g ) na dolnym cieście. Szarlotka wychodzi bardzo aromatyczna i mimo, że tej konfitury nie było bardzo dużo, to jest wyraźnie wyczuwalna i w smaku i w aromacie. Zachęcam do wypróbowania. Całość pyszna, rozpływa się w ustach. 

Składniki:

  • 160 g mąki typ 450
  • 160 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek ( przed obraniem )
  • 100 g konfitury z płatków róży ( róży w cukrze )
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania:
  • Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem
  • Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałeczki i zagniatamy. Po połączeniu składników dodajemy jeszcze jajko ( średniej wielkości ) i jeszcze raz wszystko zagniatamy aż powstanie gładkie, jednolite ciasto
  • Ciasto dzielimy na dwie części ( jedna troszkę większa od drugiej ). Większą część wkładamy na ok 1 godzinę do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika
  • W tym czasie przygotowujemy jabłka, które myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wydrążamy komory nasienne
  • Tak przygotowane jabłka ścieramy na tarełku na dużych oczkach, Odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z nich sok ( u mnie prawie szklanka )
  • Do jabłek dodajemy cynamon, cukier waniliowy, a przy niezbyt słodkiej odmianie jabłek także cukier. Mieszamy
  • Dno i brzegi  formy ( u mnie 25x 25 cm z odpinaną obręczą, co znacznie ułatwia krojenie i wyjmowanie ciasta ) wykładamy papierem do pieczenia
  • Na dno formy dajemy pokrojone w cienkie plastry ciasto z lodówki, i wylepiamy nim dokładnie dno formy. Ciasto smarujemy konfiturą z róży, a na nią dajemy jabłka, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki
  • Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na ustawieniu góra-dól ok 60-70 minut do ładnego zrumienienia
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i oprószamy wierzch ciasta cukrem pudrem
  • Przy odpinanej obręczy formy łatwo pokroić go nawet ciepłe. Smakuje zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Trudno o dotrwanie do następnego dnia

Komentarze

Prześlij komentarz