Najlepsza babka drożdżowa z ciasta parzonego

 Najlepsza babka drożdżowa z ciasta parzonego




   Jak zdobić pyszną, wilgotną, zachowującą świeżość przez kilka dni babkę drożdżową? Przepis na tą pyszną babkę drożdżową znajdziesz tutaj. Ciasto parzone nadaje całości tego wyjątkowego smaku. A cały ten wyborny smak dopełniają pyszne rodzynki i dużo skórki pomarańczowej. Jak zrobić ciasto parzone? Dokładna instrukcja poniżej. Na prawdę warto wypróbować ten przepis na babkę.


Składniki:

  • 450 g mąki
  • 130 g drobnego cukru
  • 6 dużych żółtek
  • 350 ml mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • ponadto trochę masła i bułki tartej do formy
Sposób przygotowania:
  • Drożdże zalewamy 100 ml ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Naczynie, w którym wyrasta zaczyn musi być odpowiednio duże, gdyż zwiększy on zdecydowanie swoją objętość
  • Do miski wsypujemy 150 g mąki i zalewamy ją pozostałym mlekiem ( 250 ml) , które należy zagotować i wrzącym zalać mąkę. Mąkę mieszamy z mlekiem, za pomocą łyżki lub końcówką hakiem do połączenia składników. Może zostać nieco grudek. Studzimy 
  • Masło topimy w rondelku i studzimy
  • Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, aby zmiękły
  • W robocie żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę
  • Do żółtek powoli dosypujemy etapami pozostałą mąkę i mieszamy, dodajemy zaczyn i  mąkę sparzoną mlekiem i dalej mieszamy hakiem. Wyrabiamy ok 15 minut. Ciasto jest kleiste, nie dosypujemy mąki
  • Po wyrobieniu, gdy mamy już gładkie ciasto dolewamy etapami masło i cały czas mieszamy za pomocą haka, aż masło się wchłonie do ciasta
  • Na koniec dodajemy odciśnięte z wody rodzynki, skórkę pomarańczową i aromat waniliowy
  • Mieszamy, aż wszystko równomiernie się połączy. Możemy pomóc sobie ręką, ale ciasto się klei, więc możemy delikatnie oprószyć go mąką
  • Po wyrobieniu pozostawiamy go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia
  • Formę do babki z kominem smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto i odstawiamy go na ok pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Najczęściej wkładam go do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni na pół godziny, a po tym czasie nagrzewam piekarnik do 170 stopni i od momentu osiągnięcia wymaganej temperatury piekę ok 40 minut
  • Babkę studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok 45 minut
  • Następnie możemy ją delikatnie wyłożyć na kratkę kuchenną i całkowicie wystudzić. Nie można jej kroić póki jest ciepłą. Mógłby zrobić się zakalec
  • Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy. Ja oblałam ją lukrem przyrządzonym z cukru pudru i soku z cytryny

Komentarze

Prześlij komentarz