Najlepsza babka drożdżowa z ciasta parzonego
Jak zdobić pyszną, wilgotną, zachowującą świeżość przez kilka dni babkę drożdżową? Przepis na tą pyszną babkę drożdżową znajdziesz tutaj. Ciasto parzone nadaje całości tego wyjątkowego smaku. A cały ten wyborny smak dopełniają pyszne rodzynki i dużo skórki pomarańczowej. Jak zrobić ciasto parzone? Dokładna instrukcja poniżej. Na prawdę warto wypróbować ten przepis na babkę.
Składniki:
- 450 g mąki
- 130 g drobnego cukru
- 6 dużych żółtek
- 350 ml mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki rodzynek
- kilka kropli aromatu waniliowego
- ponadto trochę masła i bułki tartej do formy
Sposób przygotowania:
- Drożdże zalewamy 100 ml ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Naczynie, w którym wyrasta zaczyn musi być odpowiednio duże, gdyż zwiększy on zdecydowanie swoją objętość
- Do miski wsypujemy 150 g mąki i zalewamy ją pozostałym mlekiem ( 250 ml) , które należy zagotować i wrzącym zalać mąkę. Mąkę mieszamy z mlekiem, za pomocą łyżki lub końcówką hakiem do połączenia składników. Może zostać nieco grudek. Studzimy
- Masło topimy w rondelku i studzimy
- Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, aby zmiękły
- W robocie żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę
- Do żółtek powoli dosypujemy etapami pozostałą mąkę i mieszamy, dodajemy zaczyn i mąkę sparzoną mlekiem i dalej mieszamy hakiem. Wyrabiamy ok 15 minut. Ciasto jest kleiste, nie dosypujemy mąki
- Po wyrobieniu, gdy mamy już gładkie ciasto dolewamy etapami masło i cały czas mieszamy za pomocą haka, aż masło się wchłonie do ciasta
- Na koniec dodajemy odciśnięte z wody rodzynki, skórkę pomarańczową i aromat waniliowy
- Mieszamy, aż wszystko równomiernie się połączy. Możemy pomóc sobie ręką, ale ciasto się klei, więc możemy delikatnie oprószyć go mąką
- Po wyrobieniu pozostawiamy go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia
- Formę do babki z kominem smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy tartą bułką. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto i odstawiamy go na ok pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Najczęściej wkładam go do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni na pół godziny, a po tym czasie nagrzewam piekarnik do 170 stopni i od momentu osiągnięcia wymaganej temperatury piekę ok 40 minut
- Babkę studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez ok 45 minut
- Następnie możemy ją delikatnie wyłożyć na kratkę kuchenną i całkowicie wystudzić. Nie można jej kroić póki jest ciepłą. Mógłby zrobić się zakalec
- Po wystudzeniu dowolnie dekorujemy. Ja oblałam ją lukrem przyrządzonym z cukru pudru i soku z cytryny
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń