Domowa chałwa sezamowo- słonecznikowa bez cukru
Domowa chałwa |
Domowa chałwa |
- chałwa domowa
- tylko 3 składniki
- same zdrowe składniki
- szybkie wykonanie
Chałwa domowa to bardzo szybka w przygotowania słodka i zdrowa przekąska, choć dość kaloryczna. Ja chałwę uwielbiam, dawniej zajadałam się tą ze sklepu, póki nie doczytałam, co jest w składzie. Teraz chałwę robię samodzielnie i smakowo moim zdaniem jest smaczniejsza od tej kupnej, a dodatkowo jest bez wszelkich niezdrowych dodatków. Dziś proponuję chałwę sezamowo- słonecznikową. Zamiast tradycyjnego karmelu dodaję miód.
Domowa chałwa |
Składniki:
- 1 szklanka łuskanego jasnego sezamu
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 4 łyżki płynnego miodu ( dałam spadziowy )
Sposób wykonania:
- Odmierzamy szklankę sezamu i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię. Prażymy ok 3 minuty, aż sezam zacznie pachnieć. Nie można go przegrzać, nasionka nie powinny zbrązowieć, bo będą gorzkie. Podprażone ziarenka zsypujemy na duży talerz, aby przestygły
- Na patelni podprażamy teraz ziarna słonecznika, podobnie jak sezam nie możemy ziaren przypalić. Po podprażeniu przesypujemy na drugi talerz do wystudzenia. Nie zostawiamy ziaren na patelni, bo mogłyby się przypalić
- Po wystudzeniu dokładnie mielimy ziarna w blenderze lub w malakserze. Ja używam blendera. Do pojemnika do blendowania wsypuję najpierw ziarna sezamu i dokładnie je blenduję, aż do uzyskania tłustej papki
- Do dokładnie zblendowanegp sezamu wsypujemy partiami ziarna słonecznika i dalej blenduje, aż do uzyskania jednolitej konsystencji
- Gdy nasiona są już dokładnie zblendowane dodajemy do nich 4 łyżki miodu i dokładnie mieszamy
- Masę przekładamy do foremki i dociskamy. Ja korzystam z małej foremki silikonowej odpowiedniej do takiej ilości składników. Można masę przełożyć do małych kokilek lub innych miseczek. Z foremki silikonowej jednak zdecydowanie łatwiej się wyjmuje gotową chałwę
- Chałwę na kilka godzin wkładamy do lodówki, a potem można ją kroić i się objadać
Wskazówki:
- Do chałwy można dodać więcej miodu, będzie wówczas już bardzo słodka ( każdy może sobie wyregulować słodycz chałwy ilością dodanego miodu ). Im mniej miodu tym chałwa bardziej krucha
- Jeśli nie mamy foremki silikonowej to naczynie najlepiej wyłożyć folią spożywczą, aby po stężeniu chałwa dała się łatwo wyjąć z formy
- Do tak przygotowanej masy można dodać dowolne bakalie czy orzechy
Polecam też inne moje przepisy:
Komentarze
Prześlij komentarz