Kluski kładzione twarogowo-bananowe
Kluski kładzione serowo-bananowe
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błyskawicznie, a smakują doskonale. Idealne na śniadanie, słodki obiad czy też na kolację. Kluski kładzione to wyśmienite danie dla dzieci! Polane bułką z masłem i cynamonem rozpływają się w ustach. I chciałoby się ich jeść znacznie więcej. Z podanej ilości wychodzą dwie porcje.
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 duży banan
- 70 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła + 2 łyżki tartej bułki+ cynamon
Sposób przygotowania:
- Twaróg kruszymy do miski, banana kroimy w plasterki i całość blendujemy
- Do masy dodajemy jajko i mieszamy, a na koniec dodajemy mąkę i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy
- W dużym garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy
- Łyżką maczaną w wodzie ( można sobie przygotować miseczkę z wodą) nabieramy ciasto ( ok 1/3 dużej łyżki ) i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy go do gotującej się wody
- Kluski gotujemy 3 minuty od wypłynięcia
- Odcedzamy łyżką cedzakową i na talerzach polewamy bułką zrumienioną na maśle z dodatkiem cynamonu. Słodzimy do smaku
Polecam też:
Komentarze
Prześlij komentarz