Gnocchi - włoskie kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy
Przedstawię dziś podstawową wersję włoskich kluseczek zwanych gnocchi. Są to kluseczki ziemniaczane, a we Włoszech jest tyle ich niemalże rodzajów, ile domów. Cechą charakterystyczną są rowki wygniatane na kluseczkach przy pomocy widelca. Ich istnienie to nie tylko ozdoba. Dzięki nim lepiej ma się ich trzymać sos, z którym najczęściej serwowane są te tradycyjne włoskie kluseczki. Gnocchi podajemy z różnymi sosami np bolońskim czy tradycyjnym pomidorowym albo z pesto, ale także do mięs i sosów mięsnych. Dziś podaje przepis na wersje podstawową gnocchi, ale można je też przyrządzać z różnymi dodatkami jak szpinak, ser, dynia itd
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków ( odmiana mączysta )
- ok 1 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- sól
- Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie dokładnie zgniatamy łyżką do puree. Studzimy
- Po wystudzeniu dodajemy do ziemniaków mąkę, żółtko i ewentualnie lekko dosalamy. Wyrabiamy na gładką masę
- Stolnicę oprószamy mąką i odrywamy kawałek ciasta. Formujemy z niego wałeczek, który tniemy na ok 1,5 cm kawałeczki. Ręcznie nadajemy im lekko owalny kształt, a na każdej kluseczce wypukłą stroną widelca wyciskamy rowki
- Kluseczki gotujemy w dużej ilości wody ok 2 - 3 minuty od ponownego zagotowania się klusek i wypłynięcia na powierzchnię
- Podajemy z ulubionymi sosami: mięsnymi, pomidorowym. Kluseczki smakują też na słodko np polane masłem i posypane cukrem kryształem
mniam! :) z gulaszem właśnie smakują najlepiej :)
OdpowiedzUsuńale apetyczne:)
OdpowiedzUsuńNa pokładzie mam Włocha, więc mnie gnocchi schodzą na poczekaniu. Poznańskie szagówki również, bo jak się fantastycznie okazuje to jest ten sam przepis. YUPI :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Do tego pyszna sałatka i gotowy najlepszy obiad świata :)
OdpowiedzUsuńmuszę je w końcu wypróbować, bo wyglądają naprawdę przepysznie! w tej wersji na słodko podałabym je z sosem truskawkowym! :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na ten sos truskawkowy. Zrobię przy najbliższej okazji! Narobiłas mi smaka na taka wersję:-)
Usuń