Leniwe pierogi serowo - ziemniaczane
Zostało mi sporo ziemniaków z dnia poprzedniego. W lodówce miałam ser. Nie chcąc marnować ziemniaków wymyśliłam sobie leniwe ziemniaczano - serowe. To taka wersja między pierogami leniwymi a kopytkami. Doskonałe. Rozpływają się w ustach. A że dawno u nas leniwych nie było, tak więc kluseczki bardzo wszystkim smakowały. Podaję je na słodko z bułką tartą przysmażoną na maśle. Kluseczki są na prawdę wyśmienite, tylko trzeba uważać z ich gotowaniem. Przegotowane rozpadają się. Ale wszystko napiszę w sposobie przygotowania!
Zostało mi sporo ziemniaków z dnia poprzedniego. W lodówce miałam ser. Nie chcąc marnować ziemniaków wymyśliłam sobie leniwe ziemniaczano - serowe. To taka wersja między pierogami leniwymi a kopytkami. Doskonałe. Rozpływają się w ustach. A że dawno u nas leniwych nie było, tak więc kluseczki bardzo wszystkim smakowały. Podaję je na słodko z bułką tartą przysmażoną na maśle. Kluseczki są na prawdę wyśmienite, tylko trzeba uważać z ich gotowaniem. Przegotowane rozpadają się. Ale wszystko napiszę w sposobie przygotowania!
Składniki:
- 750 g gotowanych ostudzonych ziemniaków
- 200 g białego sera
- ok 180 g mąki pszennej
- 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- jajko
- Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Możemy użyć też ziemniaków z dnia poprzedniego
- Ziemniaki i ser mielimy. Do miski z serem i ziemniakami dodajemy oba rodzaje mąki i jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto. W miarę potrzeby dodajemy nieco więcej mąki
- Z ciasta odrywamy kawałki i toczymy z nich na stolnicy wałeczki, które rozpłaszczamy dłonią, a następnie pod kątem kroimy w romby
- Kluseczki wrzucamy na lekko osoloną, gotującą się wodę. Po wypłynięciu na wierzch czekamy, aż woda się ponownie zagotuje, a następnie gotujemy kluseczki jeszcze ok 15 sekund. Przy dłuższym gotowaniu rozpadną się
- Kluski odcedzamy i na talerzu polewamy je bułką tartą przysmażoną na maśle. Posypujemy cukrem
mniam! :) całe wieki nie jadłam leniwych.
OdpowiedzUsuń