Zupa dyniowa z jarzynami
W kolejce czekają u mnie 4 duże dynie. Jedna mniejsza już rozkrojona i w użyciu. To z niej powstała właśnie zupa dyniowo-jarzynowa. W sumie szybka w wykonaniu, a pyszna i sycąca. Zupa dyniowa zagości jeszcze u nas nie raz, bo wszyscy lubimy smak dyni, a taki ciepły posiłek w jesienne dni jest i rozgrzewający, i sycący, zdrowy i pyszny zarazem.
Składniki:
- ok 1000 g dyni
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałeczek selera
- 3 średnie ziemniaki
- ok 2 litry wody lub bulionu warzywnego
- liść laurowy
- sól i pieprz
- szczypta ostrej papryki
- mały kawałeczek korzenia imbiru lub większa szczypta imbiru w proszku
- 2-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
- Dynię oczyszczamy w pestek, obieramy ze skórki, a miąższ kroimy w kawałki i wkładamy do garnka. Dolewamy niewielką ilość wody ( nie musi całkiem przykrywać dyni ) i gotujemy pod przykryciem, aż dynia zmięknie. Nieco studzimy, a potem blendujemy na mus
- Na dno osobnego garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Podsmażamy aż do zeszklenia
- Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i seler, a także starty imbir i liść laurowy. Wszystko razem przesmażamy. Po 3-4 minutach dodajemy jeszcze pokrojone ziemniaki i dalej smażymy następne 4-5 minut często mieszając
- Po tym czasie do warzyw wlewamy wodę ( może być bulion ) i gotujemy do miękkości warzyw soląc i doprawiając wszystko pieprzem i ostrą papryką
- Gdy warzywa są już miękkie dodajemy do nich mus z dyni i wszystko chwilę razem gotujemy ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku ( jeśli dynia nie była solona ). Jeśli zupa jest za gęsta można dolać nieco wody lub bulionu
- Na talerzu możemy posypać zieleniną
Polecam też :
Komentarze
Prześlij komentarz