Zupa dyniowa z białą fasolą i grzankami
Na święta rozkroiłam ostatnią dynię, która pozostała u mnie z jesieni. Zrobiłam z niej babkę, a z reszty zupę. Bardzo smaczną zupę:-). No nie jest to sezon na dynię, ale, kto kupił i przechował, to może i na wiosnę cieszyć się jej smakiem. U mnie jeszcze w piwnicy w słoiczkach czeka na wykorzystanie puree z dyni. Ale w tym roku nie będę już jej przerabiać na puree. Lepiej przechować ją w całości. Nic się z nią nie dzieje, więc w każdym momencie możemy po nią sięgnąć i przygotować to, co nam pasuje. Trzeba mieć zwykle pomysł na kilka dań z jej udziałem, bo jedna dynia z powodzeniem starczy na zupę, ciasto i jeszcze inne smakowitości.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1/2 litra bulionu ( najlepiej warzywnego)
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- szczypta kurkumy
- 1 puszka białej fasoli
- bagietka + 2 łyżki masła + 2 garście sera żółtego startego
- 3 łyżki oliwy
- Dynię rozkrawamy, pozbawiamy miękkiego środka, kroimy na cząstki i obieramy
- Obraną dynię kroimy na małe kawałki
- Cebulę drobno kroimy
- W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią dynię, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie solimy i smażymy często mieszając, aż warzywa nieco zmiękną ( ok 10 minut )
- Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw ( 10 - 15 minut ). Miksujemy na krem
- Krem dyniowy doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kurkumą i papryką i chwile razem gotujemy
- Fasolę z puszki płukamy na sicie i dodajemy do zupy. Chwilę całość gotujemy
- Masło łączymy ze startym serem, a następnie smarujemy nim bagietkę pokrojoną na ukośne kromki. Wkładamy do zapieczenia do piekarnika
- Zupę podajemy z grzankami. Można posypać posiekaną pietruszką
ja mam jeszcze kawałek zamrożonej :) pychota :)
OdpowiedzUsuńA u mnie nie ma dyni, ale zupka pychota :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dynię i czekam na nią bo zapasy mi się już skończyły. Twoja zupka pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremowe zupy, ta też musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię, szczególnie zupy z niej!
OdpowiedzUsuńSuper zupka :) Aż ślinka leci i ma taki ładny kolor !
OdpowiedzUsuń