Paszteciki drożdżowe z mięsem i kiszoną kapustą

 Paszteciki drożdżowe z mięsem i kiszoną kapustą

Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą
Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą kiszoną
Paszteciki z mięsem i kapustą

      Jak wykorzystać mięso z rosołu? Paszteciki drożdżowe z mięsem i kapustą robię zwykle, gdy zostaje mi mięso z rosołu.  Rosół gotuję zazwyczaj z mięsa wołowego i kurczaka. Kurczaka zjadamy jako wkładkę do rosołu, a z wołowiny zwykle coś wymyślam. W czasie świątecznym wykorzystuję wołowinę do zrobienia pysznych drożdżowych pasztecików. Farsz do pasztecików urozmaicam kapustą kiszoną. Jest wtedy bardziej wilgotny i smaczniejszy. Dobrze przyprawiony jest na prawdę wyborny. Paszteciki smakują również dobrze na drugi dzień. Doskonałe do barszczu. Na zdjęciach niektóre paszteciki są jakby bardziej "otwarte" - mają bardziej widoczny farsz, inne mniej. Nie wynika to z tego, że w jednych jest mniej farszu, a w innych więcej, tylko zależy to od sposobu krojenia. Paszteciki, w których farsz jest bardziej widoczny były krojone zwykłym nożem, a te, która są jakby bardziej zamknięte - były krojone nożem do pizzy. Po upieczeniu odrywało się paszteciki jeden od drugiego jak małe bułeczki. 

Paszteciki z mięsem i kapustą

Składniki:

Na ciasto:

  • 500g mąki
  • 60 g masła
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 jajko M
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Na farsz:
  • 400g gotowanego mięsa wołowego
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • kilka łyżek oleju
  • jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie ( 2 ziarenka )
  • szczypta mielonego kminku
Dodatkowo:
  • kminek do posypania pasztecików
  • jajko do smarowania pasztecików
Sposób przygotowania:
  • Kiszoną kapustę odciskamy w soku, kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i 2 ziarenka pieprzu oraz szczyptę mielonego kminku i gotujemy do miękkości  ( w zależności od kapusty od 40 do 60 min )
  • Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej łyżeczkę soli
  • Do miseczki wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy je szklanką ciepłej wody. Mieszamy i dosypujemy dwie łyżki mąki. Jeszcze raz mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż roztwór podrośnie
  • Do mąki wbijamy jajko i dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy i lekko zagniatamy
  • Dolewamy podrośnięte drożdże i zagniatamy gładkie ciasto. Żeby było gładkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk musimy je wyrabiać ok 10 minut
  • Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja mam dwa patenty, jeśli w kuchni nie jest tak ciepło, żeby ciasto w miarę szybko wyrosło wstawiam miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 35 stopni albo kładę ciasto na kuchence na garnku z ciepłą wodą i przykrywam go ściereczką
  • Na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę do zeszklenia
  • W czasie, gdy ciasto wyrasta przygotowujemy farsz: mięso mielimy, dodajemy do niego odciśniętą z wody kapustę ( wcześniej wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie ), cebulę, jajko, kaszę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt suchy możemy dodać kilka łyżek wody z gotowania kapusty
  • Gdy ciasto przynajmniej podwoiło swoją objętość dzielimy go na dwie części i rozwałkowujemy każdą część na prostokąt o wymiarach zbliżonych do blaszki, na której będziemy piec paszteciki z mięsem
  • Rozwałkowane ciasto kroimy wzdłuż dłuższego boku na 3 części/ pasy. Pasy powinny mieć długość blaszki i szerokość ok 12 cm 
  • Przy dłuższym brzegu każdego pasa ciasta nakładamy równomiernie farsz i zawijamy rulonik. Końcówki zawijamy pod spód. Łączenie ciasta również powinno znaleźć się pod spodem. Cały rulonik przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtarzamy tak z dwoma następnymi kawałkami ciasta. Pamiętamy, aby zostawić między nimi odstępy. Ruloniki zostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie ruloniki kroimy na 6-7centymetrowe paszteciki. Ja kroję je za pomocą okrągłego noża do pizzy (wychodzą kształtniejsze) i nie rozsuwam ich. Dzięki temu zachowają fajny kształt, farsz nie ucieknie i nie spiecze się na końcach. Paszteciki rozrywam dopiero po upieczeniu
  • Przed pieczeniem smarujemy wierzch pasztecików rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem
  • Paszteciki z mięsem wkładamy do piekarnika na ok 30 minut - powinny się ładnie zrumienić
  • W czasie pieczenia jednej partii pasztecików przygotowujemy drugą ich część
  • Paszteciki są doskonałe do barszczu. Smakują również dobrze na drugi dzień

Komentarze

Prześlij komentarz