sobota, 21 kwietnia 2012

Makaron a 'la spaghetti

To bardzo prosta i szybka potrawa, która z powodzeniem nadaje się na obiad czy kolację. Pamiętam, że przyrządzałyśmy takie szybkie dania w czasach studenckich, kiedy na bardziej skomplikowane wyczyny kulinarne nie było czasu ani możliwości. Ale smakowało jak najwykwintniejsze danie!! I dalej tak smakuje! Więc dziś powrót do czasów studenckich!


Składniki:
  • makaron spaghetti ok. 200 - 250 g
  • 50 dkg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 20 - 25 dkg sera żółtego ( np gouda )
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:

  • Oczyszczamy i obieramy pieczarki. Kroimy
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Chwilę smażymy i dorzucamy pieczarki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy, aż z pieczarek odparuje woda i troszkę sę zarumienią
  • W międzyczasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti i ucieramy na tarce ser żółty
  • Gdy makaron jest już ugotowany ( gotujemy do preferowanej miękkości - ja wolę bardziej miękki niż al dente ), odcedzamy go. Łączymy z pieczarkami 
  • Posypujemy serem i doprawiamy  obficie ketchupem. Można też od razu wymieszać makaron z pieczarkami, serem i ketchupem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz