Makaron a 'la spaghetti
To bardzo prosta i szybka potrawa, która z powodzeniem nadaje się na obiad czy kolację. Pamiętam, że przyrządzałyśmy takie szybkie dania w czasach studenckich, kiedy na bardziej skomplikowane wyczyny kulinarne nie było czasu ani możliwości. Ale smakowało jak najwykwintniejsze danie!! I dalej tak smakuje! Więc dziś powrót do czasów studenckich!
Składniki:
- makaron spaghetti ok. 200 - 250 g
- 50 dkg pieczarek
- 1 mała cebula
- 20 - 25 dkg sera żółtego ( np gouda )
- ketchup
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
- Oczyszczamy i obieramy pieczarki. Kroimy
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę. Chwilę smażymy i dorzucamy pieczarki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Smażymy, aż z pieczarek odparuje woda i troszkę sę zarumienią
- W międzyczasie w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti i ucieramy na tarce ser żółty
- Gdy makaron jest już ugotowany ( gotujemy do preferowanej miękkości - ja wolę bardziej miękki niż al dente ), odcedzamy go. Łączymy z pieczarkami
- Posypujemy serem i doprawiamy obficie ketchupem. Można też od razu wymieszać makaron z pieczarkami, serem i ketchupem
Komentarze
Prześlij komentarz