piątek, 14 września 2012

Grecka musaka

Grecka musaka




Musaka - dziś już wspomnienie greckich wakacji, ale bardzo miłe i smaczne!:) Postanowiłam przypomnieć sobie ten wakacyjny czas i zrobiłam musakę, popularne danie greckie. Musaka bazuje na bakłażanach, ziemniakach, pomidorach i mięsie. Nie należy zapomnieć o cebuli i czosnku i oczywiście o uwielbianej przez Greków oliwie, na której podsmaża się cebulę, bakłażany i ziemniaki.Oprócz tego nieodzowny sos beszamelowy, który ładnie łączy wszystkie te składniki.
Do musaki warto się napić lampkę wytrawnego białego wina, najlepiej greckiego, które zresztą także dodaje się do potrawy.
Musaka to typowa warstwowa zapiekanka.
Ziemniaki, które używa się do zapiekania, nie są wcześniej gotowane, lecz surowe pokrojone w dość cienkie plasterki obsmaża się na patelni na kilku łyżkach oliwy. Podobnie sprawa wygląda z bakłażanami, które oprószone mąką należy obsmażyć z obu stron na złoty kolor. 
Jeśli i Ty chcesz wyczarować we własnym domu nastrój rodem z greckiej tawerny zapraszam do skorzystania z przepisu na to typowo greckie danie.


                          A tak wyglądała po wyjęciu pierwszych dwóch porcji:)
  Składniki ( na 4 porcje )
  • 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 średnie bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 duże pomidory
  • ok. 0,5 kg ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki wytrawnego białego wina
  • oliwa 
  • kilka łyżek mąki
  • 10-15 dkg żółtego sera ( ja dałam mozzarellę )
  • sól
  • pieprz
Na sos beszamelowy:

  • 2 dkg masła
  • 2 dkg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • gałka muszkatałowa
  • sól
  • pieprz
  •  
Sposób wykonania:
  • Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażać na łyżce oliwy do lekkiego zeszklenia. Dodać mięso. Mieszać, aby nie było grudek. Mięso posolić i doprawić pieprzem. smażyć ok. 5 minut, a następnie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrojone w kostkę. razem smażyć ok 2 minut po czym wlać wino i smażyć wszystko do odparowania płynu
  • Ziemniaki obrać i pokroić w plastry ok3 - 4 minimetrowe. Ziemniaki obsmażyć z obu stron na 1 łyżce oliwy
  • Bakłażany umyć , osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry> oprószyć je solą z obu stron i odstawić na pół godziny, aby puściły sok i goryczkę. Po tym czasie każdy plaster bakłażana myjemy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy w papierowym ręczniku. Oprószamy mąką i podsmażamy na łyżce oliwy z obu stron na złoty kolor
  • Sos beszamelowy: w niewielkim rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć nie dopuszczając do przyrumienienia mąki. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem energicznie mieszając, aby nie było grudek ( ja do mieszania używam trzepaczki ). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Gotować na niewielkim ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.Odstawić
  • Formę do zapiekania posmarować oliwą i warstwami układać bakłażany, ziemniaki i mięso każdą z warstw smarując cienko sosem beszamelowym. Czynność powtarzać aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być bakłażany posmarowane beszamelem ( u mnie wyszły dwie pełne warstwy + warstwa bakłażanów )
  • Wierzch posypać startym serem i zapiekać w piekarniku ok 45 minut w 200 stopniach. Gdy ser zacznie zbytnio brązowieć można przykryć naczynie folią aluminiową, co zapobiegnie przypaleniu się górnej warstwy
  • Najlepiej serwować z lampką dobrego greckiego  wina ( białe wytrawne lub półwytrawne )
  •  

7 komentarzy:

  1. Następnym razem zrobię z ziemniakami! Super fotki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to wino można czymś zastąpić/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze mozna spróbować czymś zastąpić. Mozna np zamiast wina i pomidorów dać puszkę krojonych pomidorów wraz z zalewą.Będzie płyn, więc mięso nie będzie suche. Smakować będzie nieco inaczej, ale kuchnia to pole do eksperymentów.

      Usuń
  3. Ta musaka jest rewelacyjna,dzieki za przepis,pozdr.;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam wczoraj rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię wlaśnie :D dużo roboty ale mam nadzieje ze warto :D

    OdpowiedzUsuń