Roladki schabowe
Zamiast tradycyjnego schabowego robię czasami roladki schabowe, które są bardzo smacznym daniem podawanym przeze mnie najczęściej z sosem pieczeniowym.
Porcję schabu, taką, jak na kotleta, cieniutko rozbijamy. solimy i doprawiamy pieprzem, a następnie wkładamy do środka to, co nam odpowiada. Ja obowiązkowo daję plaster lub dwa sera żółtego ( zależy od grubości plastra sera i wielkości kotleta ), boczek lub szynkę i jakieś warzywko lub pieczarkę.
To wszystko trzeba szczelnie zawinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące i obsmażyć, a potem dusić. Schab nie wymaga długiego duszenia, więc obiad jest w miarę szybko gotowy.
Przy roladkach jest mniej pracy niż przy tradycyjnym schabowym, a na pewno mniej brudzenia.
Roladki obsmażam na głębokiej patelni np typu wok albo w rondelku, a potem podlewam wodą i duszę.
Szczegółowy przepis poniżej! Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:( na 4 porcje )
Zamiast tradycyjnego schabowego robię czasami roladki schabowe, które są bardzo smacznym daniem podawanym przeze mnie najczęściej z sosem pieczeniowym.
Porcję schabu, taką, jak na kotleta, cieniutko rozbijamy. solimy i doprawiamy pieprzem, a następnie wkładamy do środka to, co nam odpowiada. Ja obowiązkowo daję plaster lub dwa sera żółtego ( zależy od grubości plastra sera i wielkości kotleta ), boczek lub szynkę i jakieś warzywko lub pieczarkę.
To wszystko trzeba szczelnie zawinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące i obsmażyć, a potem dusić. Schab nie wymaga długiego duszenia, więc obiad jest w miarę szybko gotowy.
Przy roladkach jest mniej pracy niż przy tradycyjnym schabowym, a na pewno mniej brudzenia.
Roladki obsmażam na głębokiej patelni np typu wok albo w rondelku, a potem podlewam wodą i duszę.
Szczegółowy przepis poniżej! Zachęcam do wypróbowania.
Składniki:( na 4 porcje )
- 4 kotlety ze schabu
- 4 plastry żółtego sera ( lub 8 jeśli porcje mięsa są duże )
- 4 plasterki boczku lub szynki
- dwie pieczarki pokrojone w paseczki
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia roladek
- olej do smażenia
- Porcje schabu cieniutko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem
- Na środek rozbitego plastra schabu kładziemy plaster sera żółtego, na nim plasterek boczku lub szynki, a na samym środku kilka paseczków pieczarek
- Dłuższe brzegi schabu zakładamy do środka na ok 1 cm, a potem mięso ściśle zawijamy i spinamy wykałaczką
- Roladki obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy z każdej strony na ładny złoty lub lekko brązowy kolor, a następnie dusimy pod przykryciem ok 30 minut ( ja podlewam schab niewielką ilością wody, czasami dodatkowo ją jeszcze uzupełniając. Przed dolaniem wody na chwilę odstawiam go z palnika, aby trochę przestygł, co zapobiegnie rozpryskiwaniu się tłuszczu )
- Roladki serwuję z ziemniakami i surówką i polewam ciemnym sosem pieczeniowym
Oj jakie pysznosci..mniam mniam:))
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWczoraj zrobiłam te roladki schabowe. Są przepyszne!
OdpowiedzUsuńPolecam, roladki wyśmienite. Mąż zjadł 3 na raz :)
OdpowiedzUsuńJeszcze przepis na ten sos by się przydał - wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuń