poniedziałek, 10 września 2012

Roladki schabowe

Roladki schabowe

Zamiast tradycyjnego schabowego robię czasami roladki schabowe, które są bardzo smacznym daniem podawanym przeze mnie najczęściej z sosem pieczeniowym.
Porcję schabu, taką, jak na kotleta, cieniutko rozbijamy. solimy i doprawiamy pieprzem, a następnie wkładamy do środka to, co nam odpowiada. Ja obowiązkowo daję plaster lub dwa sera żółtego ( zależy od grubości plastra sera i wielkości kotleta ), boczek lub szynkę i jakieś warzywko lub pieczarkę.
To wszystko trzeba szczelnie zawinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące i obsmażyć, a potem dusić. Schab nie wymaga długiego duszenia, więc obiad jest w miarę szybko gotowy. 
Przy roladkach jest mniej pracy niż przy tradycyjnym schabowym, a na pewno mniej brudzenia.
Roladki obsmażam na głębokiej patelni np typu wok albo w rondelku, a potem podlewam wodą i duszę.
Szczegółowy przepis poniżej! Zachęcam do wypróbowania.





Składniki:( na 4 porcje )
  • 4 kotlety ze schabu
  • 4 plastry żółtego sera ( lub 8 jeśli porcje mięsa są duże )
  • 4 plasterki boczku lub szynki
  • dwie pieczarki pokrojone w paseczki
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia roladek
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:

  • Porcje schabu cieniutko rozbijamy, oprószamy  solą i pieprzem
  • Na środek rozbitego plastra schabu kładziemy plaster sera żółtego, na nim plasterek boczku lub szynki, a na samym środku kilka paseczków pieczarek
  • Dłuższe brzegi schabu zakładamy do środka na ok 1 cm, a potem mięso ściśle zawijamy i spinamy wykałaczką
  • Roladki obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy z każdej strony na ładny złoty lub lekko brązowy kolor, a następnie dusimy pod przykryciem ok 30 minut ( ja podlewam schab niewielką ilością wody, czasami dodatkowo ją jeszcze uzupełniając. Przed dolaniem wody na chwilę odstawiam go z palnika, aby trochę przestygł, co zapobiegnie rozpryskiwaniu się tłuszczu )
  • Roladki serwuję z ziemniakami i surówką i polewam ciemnym sosem pieczeniowym
  •  

6 komentarzy:

  1. Wczoraj zrobiłam te roladki schabowe. Są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, roladki wyśmienite. Mąż zjadł 3 na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze przepis na ten sos by się przydał - wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń