Sos koperkowy
Taki sos to doskonały dodatek do ziemniaków podanych z mięsem, ale tez smakuje wyśmienicie z ziemniakami i jajkami na twardo.
Sos koperkowy wykonuje się bardzo szybko i bardzo prosto. Ja
zwykle przygotowuję go do ziemniaków i jajka, i robię go wtedy, gdy nie
mam zbyt dużo czasu, aby ugotować obiad z mięsem. To danie jest bardzo
szybkie w przygotowaniu!
Składniki: ( na 3 porcje )
- 1,5 szklanki wody
- kostka rosołowa ( ja użyłam drobiowej )
- pieprz
- 5-6 łyżek śmietany
- 2 duże łyżki mąki
- pęczek koperku
Sposób przygotowania:
- Zagotować 1,5 szklanki wody, a następnie rozpuścić w niej kostkę rosołową
- Śmietanę dobrze rozmieszać z 2 łyżkami mąki i niewielką ilością bulionu
- Do bulionu wsypać drobno posiekany koperek ( ja usuwam z niego wcześniej grubsze łodyżki ) i chwilkę pogotować
- Do płynu wlać rozmieszaną śmietanę z mąką i chwilę pogotować
- Doprawić pieprzem i ewentualnie solą
- Podawać np. z jajkiem i ziemniakami
Uwielbiam ! ja robię inaczej, na zasmażce, ale taki tez na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować zrobić taki sos na zasmażce! Zawsze to dobrze wypróbować coś nowego:)
UsuńBardzo fajny i łatwy przepis dla początkującego i nie tylko. Bardzo dobre było :), szkoda, że pieczeń rzymską do tego sosu skopałem ((pierwszy raz to było), ale dzięki takim jak Twój opis to w ogóle coś mogę zrobić. Przeważnie wychodzi dobrze. ;)
OdpowiedzUsuńJacek
Ale ćwiczenie czyni mistrza, więc myślę, że dojdziesz do wprawy i gotowanie nie będzie sprawiało Ci jakichkolwiek problemów. A jeśli szukasz na razie w miarę prostych przepisów, to zapraszam do odwiedzania mojego bloga, bo w większości są u mnie rzeczy proste, i wydaje mi się, że raczej dość smaczne:). Pozdrowienia A
UsuńP0yszny ; )
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na sos koperkowy :) do pulpetów również jest idealny!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń