piątek, 28 września 2012

Sos koperkowy

Sos koperkowy
 
Taki sos to doskonały dodatek do ziemniaków podanych z mięsem, ale tez smakuje wyśmienicie z ziemniakami i jajkami na twardo.
Sos koperkowy wykonuje się bardzo szybko i bardzo prosto. Ja zwykle przygotowuję go do ziemniaków i jajka, i robię go wtedy, gdy nie mam zbyt dużo czasu, aby ugotować obiad z mięsem. To danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu!
Składniki: ( na 3 porcje )
  • 1,5 szklanki wody
  • kostka rosołowa ( ja użyłam drobiowej )
  • pieprz
  • 5-6 łyżek śmietany
  • 2 duże łyżki mąki
  • pęczek koperku
Sposób przygotowania:
  • Zagotować 1,5 szklanki wody, a następnie rozpuścić w niej kostkę rosołową
  • Śmietanę dobrze rozmieszać z 2 łyżkami mąki i niewielką ilością bulionu
  • Do bulionu wsypać drobno posiekany koperek ( ja usuwam z niego wcześniej grubsze łodyżki ) i chwilkę pogotować
  •  Do płynu wlać rozmieszaną śmietanę z mąką i chwilę pogotować
  • Doprawić pieprzem i ewentualnie solą
  • Podawać np. z jajkiem i ziemniakami

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam ! ja robię inaczej, na zasmażce, ale taki tez na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę musiała spróbować zrobić taki sos na zasmażce! Zawsze to dobrze wypróbować coś nowego:)

      Usuń
  2. Bardzo fajny i łatwy przepis dla początkującego i nie tylko. Bardzo dobre było :), szkoda, że pieczeń rzymską do tego sosu skopałem ((pierwszy raz to było), ale dzięki takim jak Twój opis to w ogóle coś mogę zrobić. Przeważnie wychodzi dobrze. ;)
    Jacek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ćwiczenie czyni mistrza, więc myślę, że dojdziesz do wprawy i gotowanie nie będzie sprawiało Ci jakichkolwiek problemów. A jeśli szukasz na razie w miarę prostych przepisów, to zapraszam do odwiedzania mojego bloga, bo w większości są u mnie rzeczy proste, i wydaje mi się, że raczej dość smaczne:). Pozdrowienia A

      Usuń
  3. Najlepszy przepis na sos koperkowy :) do pulpetów również jest idealny!

    OdpowiedzUsuń