Jabłka smażone w cieście
To taki rodzaj racuszków. Gdy nie mam ochoty na mięsny obiad, to racuchy są dobrym wyjściem. Przeważnie każdy posiada w domu składniki potrzebne do ich przygotowania. Wcześniej jakaś zupka i obiad gotowy! Ja zaserwowałam wczoraj zupę kalafiorowo - brokułową, a potem nie miałam ochoty zabierać się za dość czasochłonne pierogi, które planowałam, i pomyślałam, że zrobię jabłka pieczone w cieście, jako, że dawno ich już nie było. A są i smaczne i przypominają czasy dzieciństwa i różnorakie racuszki i placuszki, które piekła moja mama.
Składniki:
To taki rodzaj racuszków. Gdy nie mam ochoty na mięsny obiad, to racuchy są dobrym wyjściem. Przeważnie każdy posiada w domu składniki potrzebne do ich przygotowania. Wcześniej jakaś zupka i obiad gotowy! Ja zaserwowałam wczoraj zupę kalafiorowo - brokułową, a potem nie miałam ochoty zabierać się za dość czasochłonne pierogi, które planowałam, i pomyślałam, że zrobię jabłka pieczone w cieście, jako, że dawno ich już nie było. A są i smaczne i przypominają czasy dzieciństwa i różnorakie racuszki i placuszki, które piekła moja mama.
Składniki:
- 5 - 6 jabłek
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 125 ml mleka
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej do smażenia
- cukier puder i cukier waniliowy do posypywania gotowych racuszków
- Jajka, mąkę, oliwę oraz odrobinę cukru i soli wymieszać, powoli dolewając mleko. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pociąć w cienkie krążki
- Krążki jabłek zanurzać w cieście i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor
- Na papierowym ręczniku odsączyć z tłuszczu
- Podawać posypane cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym
posypane cukrem pudrem.. są pyszne
OdpowiedzUsuńPachną mi ze zdjęcia;) Jutro koniecznie zrobię sobie takie na śniadanie;)
OdpowiedzUsuńWarto, bo są bardzo smaczne:)
UsuńRobiłam takie niedawno - pyszności :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
Usuń