środa, 3 października 2012

Jabłka smażone w cieście

Jabłka smażone w cieście



To taki rodzaj racuszków. Gdy nie mam ochoty na mięsny obiad, to racuchy są dobrym wyjściem. Przeważnie każdy posiada w domu składniki potrzebne do ich przygotowania. Wcześniej jakaś zupka i obiad gotowy! Ja zaserwowałam wczoraj zupę kalafiorowo - brokułową, a potem nie miałam ochoty zabierać się za dość czasochłonne pierogi, które planowałam, i pomyślałam, że zrobię jabłka pieczone w cieście, jako, że dawno ich już nie było. A są i smaczne i przypominają czasy dzieciństwa i różnorakie racuszki i placuszki, które piekła moja mama.





Składniki:
  • 5 - 6 jabłek
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypywania gotowych racuszków
Sposób wykonania:
  • Jajka, mąkę, oliwę oraz odrobinę cukru i soli wymieszać, powoli dolewając mleko. Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę
  • Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pociąć w cienkie krążki
  • Krążki jabłek zanurzać w cieście i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor  
  • Na papierowym ręczniku odsączyć z tłuszczu 
  • Podawać posypane cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym

6 komentarzy: