środa, 24 października 2012

Krokiety z zasmażaną kapustą czyli kapuśniaczki do barszczu

Krokiety z kapustą i boczkiem czyli kapuśniaczki




    Bardzo lubię krokiety wszelkiej maści, tyle, że nie robię ich zbyt często, bo jest przy nich trochę pracy. Dziś zrobiłam moje ulubione ze świeżej, ale zasmażanej kapusty z dodatkiem boczku. Ciasto do nich robię takie jak na naleśniki. Potem zawijam w nie przygotowaną wcześniej kapustę, panieruję i zapiekam w piekarniku. A do krokiecików czerwony barszczyk. Pycha!:)

Składniki ( na 20 krokietów ):
  • 20 naleśników ( przygotować wg przepisu podstawowego )
  • 1 średnia główka kapusty
  • 1 cebula
  • ok 25 dkg boczku ( ja dodaję gotowany lub pieczony )
  • sól
  • pieprz
  • 3 jajka do panierowania
  • bułka tarta
Sposób wykonania:
  • Smażymy naleśniki ( jajka, mąka, mleko, szczypta soli, ok 2 łyżki oliwy ). Na podaną ilość krokietów użyłam 3 jajek, ok 2 szklanek mleka i ok 250 g mąki - piszę około, bo w trakcie dodawałam jeszcze składników, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję
  • Kapustę można przygotować dzień wcześniej - ja tak zrobiłam. Kapustę drobno szatkujemy. Delikatnie przesypujemy solą i zalewamy wodą ( do pełnego garnka kapusty wlewam wody tyle, aby sięgała połowy garnka). Gotujemy ok 40 - 50 minut, aż kapusta zmięknie i zmniejszy swą objętość.
  • W tym czasie przygotowujemy boczek ( ja kupuję boczek chudy, a gdy jest za mało tłuszczu to jeszcze kawałek boczku tłustego, aby było trochę tłuszczyku ). Boczek drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni ( używam do przygotowania tego dania patelni głębszej typu wok, aby później zmieściła się w niej jeszcze cała kapusta ). Gdy wytopi się tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy aż się zeszkli
  • Do przygotowanego boczku z cebulą dodajemy kapustę wyciągając ją z wody, w której się gotowała łyżką cedzakową. Trochę wody powinno jednak znaleźć się na patelni, gdyż kapusta musi się jeszcze podusić. Po przełożeniu kapusty nie mieszamy jej z boczkiem, który jest na spodzie, lecz dusimy czekając, aż woda odparuje, a dół czyli boczek i cebula nabiorą lekko brązowego koloru. Wtedy wszystko podlewamy szklanką wody, czekamy kilka minut i wtedy możemy już wymieszać kapustę z boczkiem. Dolana woda nabierze brązowego koloru, a przez to i cała kapusta. Doprawiamy pieprzem i czekamy aż woda całkowicie odparuje
  • Naleśniki smarujemy kapustą i zawijamy ( jak na zdjęciach poniżej ). Zwinięte kapuśniaczki obtaczamy w rozbełtanym jajku, a następnie w tartej bułce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na ok 20 -25 minut do gorącego piekarnika ( 180 st ). 
  • Podajemy do czystego barszczu


2 komentarze:

  1. Uwielbiam, dzięki za przypomnienie , bardzo dawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zrobiłam je po dłuuugiej przerwie:)

      Usuń