sobota, 13 października 2012

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana


    To świetna alternatywa dla gołąbków. Nadzienie do papryki robię trochę inaczej niż do gołąbków, ale jest to danie równie smaczne jak gołąbki. Z racji tego, że zamiast kapusty nadziewamy papryczki, całość smakuje inaczej.
Warto przyrządzić taki obiad, bo jest smaczny, a zarazem elegancki. 
Papryki po nadzianiu przygotowanym wcześniej farszem zalewam zalewą przygotowaną z kostki rosołowej i przecieru i gotuję na małym ogniu ok. 30 minut. Nie można za długo gotować, bo papryka zaczyna wtedy pękać i "siadać", a  farsz wydostaje się na zewnątrz, robi się wodnisty i całość nie jest już  taka smaczna. No i są trudności z wyciągnięciem takich papryczek na talerz.
    Oczywiście do nadziewania nadają się też kolorowe papryki: zielone czy czerwone, ale ja lubię właśnie te żółte, bo mają bardzo łagodny smak, a taki mi najbardziej odpowiada, choć kolorowe papryki też faszeruję, ale przeważnie zapiekam w piekarniku.

Składniki: ( na 3 - 4 porcje )

  • 9-10 papryk
  • 50 - 60 dkg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 2 torebki ryżu
  • cebula
  • oliwa do smażenia
  • 1 opakowanie salsy pomidorowej ( 180 g) - ja dałam salsę z cebulą i czosnkiem 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kostka rosołowa
  • 1 małe opakowanie przecieru pomidorowego 






Sposób wykonania:
  • Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia drobno pokrojoną cebulkę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mielone mięso i smażymy  mieszając od czasu do czasu, aby rozbić grudki
  • W lekko osolonej wodzie gotujemy dwie torebki ryżu ok 10 minut. Ryż powinien być jeszcze twardawy
  • Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż, mieszamy. Dosalamy i doprawiamy do smaku pieprzem. Do całości wlewamy salsę i całość mieszamy.
  • Papryki myjemy, odcinamy górną część i czyścimy z pestek i gniazd nasiennych
  • Papryki nadziewamy przygotowanym farszem, zakrywamy odciętą górą papryczki
  • Papryki ustawiamy w garnku ( garnek należy tak dobrać, aby papryki dość ściśle do siebie dolegały
  • Na koniec papryki zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą: woda + kostka rosołowa + mały przecier pomidorowy + sól. Papryki powinny być zalane troszkę powyżej połowy ich wysokości, a nie do samej góry, bo w trakcie gotowania zaczynają mięknąć i "siadać", wówczas płyn mógłby się dostać do nadzienia, a wtedy ono rozmięka i nie jest zbyt smaczne
  • Gotujemy na wolnym ogniu tak długo aż papryka zmięknie, ale powinna zachować swój kształt. Trwa to ok pół godziny

2 komentarze:

  1. Uwielbiam faszerowane, chociaż ja nie faszeruję mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja będę musiała spróbować kiedyś czegoś innego niz tradycyjne nadzienie z mięsa:)

      Usuń