poniedziałek, 1 października 2012

Serowe knedle ze śliwkami

Serowe knedle ze śliwkami

Wczoraj postanowiłam przyrządzić moje ulubione knedle, czyli ze śliwkami i w cieście ziemniaczano- serowym. Pyszne danie! Szybkie w przygotowaniu, bez zbytniego brudzenia naczyń i kuchni. Warte spróbowania!







Składniki ( na ok 20 knedli) :
  • ok. 0,5 kg ziemniaków
  • 20 dkg półtłustego twarogu
  • 15 dkg mąki
  • 1 całe jajko
  • ok. 0,5 kg śliwek
  • sól
  • cukier
  • bułka tarta
  • 3 - 4 łyżki masła

Sposób wykonania:
  •  Ziemniaki obrać i ugotować z niewielką ilością soli. Po ugotowaniu dokładnie zgnieść łyżką do puree, przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynce. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia
  • Ser zmielić lub utrzeć na tarełku o małych oczkach ( ja wybieram tą druga opcję, bo nie ma wyciągania, a potem  mycia maszynki do mielenia )
  • W misce połączyć ziemniaki, ser, mąkę i jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. Jeśli się lepi do rąk, posypywać je delikatnie mąką
  • Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek
  • Z ciasta odrywać niewielkie kawałeczki, rozpłaszczać na ręce i zawijać w nie śliwki z odrobiną cukru dodawanego do ich środka. Formować kulki i obtaczać w mące
  • Zagotować wodę, lekko ją posolić i wrzucać knedle. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia
  • Podawać polane tartą bułką przyrumienioną na maśle

13 komentarzy:

  1. Ale bym pojadła takich kluseczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nie ma problemu, bo knedelki te robi sie w oka mgnieniu:)

      Usuń
  2. Tak się złożyło, że jeszcze nigdy knedli nie robiłam. Chyba spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, bo są bardzo smaczne i sycące. I nie ma przy nich zbyt duzo roboty i brudzenia kuchni:)

      Usuń
  3. wiedziałam że o czymś zapomniałam w sezonie śliwkowym! w weekend knedle!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam w tamtym tygodniu u mamy :) Uwielbiam takie knedelki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam knedle. Robię je tez z borówkami i truskawkami, ale najlepsze są ze śliwkami:)

      Usuń
  5. Świetny przepis! Zrobiłam serowe knedle dwa razy i były pyszne, cała rodzina się zajadała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały. Polecam tez ziemniaczane knedle ze śliwkami. Sa równie pyszne, a nieco inne w smaku. Przepis można tez znaleźć na moim blogu. Pozdr A

      Usuń
  6. Wyszło mi 12 sztuk, chyba za wielkie , wiec gotowałam 7 min.To był pierwszy raz , ale faktycznie obylo się bez większych zgrzytów.Myslę, że śliwki były za duże- następnym razem kupię te mniejsze węgierki.Czy można je surowe zamrozić?Pozdrawiam i dzekuje za przepis.Ewa

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za super przepis! Bardzo lubię knedle ale Twój przepis zachęcił mnie żeby po raz pierwszy spróbować je samodzielnie zrobić! Udały się :) Planuję dalej próbować i chcę o coś zapytać. Musiałam dodać dużo więcej mąki, niż podajesz w przepisie bo ciasto cały czas się kleiło, przylepiało do rąk i stolnicy, no i nie dało się z niego uformować knedla... ;) Użyłam w sumie chyba z pół kilograma mąki... Jak to możliwe? Czy tą ilość 150 gr którą podajesz w przepisie, dodajesz do ziemniaków i sera na początku, a potem w trakcie zagniatania zużywasz dwa razy tyle mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ciasto się klei to może to wynikać z tego, że ziemniaki są odmiany papkowatej, a nie mączystej ( ja używam właśnie mączystych) i może ser był zbyt wilgotny. Ja nie twierdzę, że do ciasta wchodzi dokładnie 150 g mąki, ale coś około tego. czasem faktycznie trzeba nieco więcej dosypać, ale to zależy od ziemniaków, sera i wielkości jajka. To już musi się samemu wyczuć, ile mąki jeszcze ciasto potrzebuje. Ale ćwiczenie czyni mistrza:-). Ja ciasto robię w misce i nie używam w ogóle stolnicy do robienia knedli, choć oczywiście można, jeśli ktoś lubi lub jest przyzwyczajony. pozdr

      Usuń