Zupa z brukselki
Smaczna
i sycąca zupa, dobra na chłodne dni, ale nie tylko. Ja osobiście nie
przepadam, a właściwie to nie przepadałam za smakiem brukselki i szczerze mówiąc nie stosowałam jej w
mojej kuchni, aż do dnia, kiedy robiąc zupę jarzynową dorzuciłam do niej
kilka brukselek z gotowej mrożonej mieszanki warzywnej. I dowiedziałam
się przy okazji, że mój mąż bardzo lubi brukselkę, której w mojej kuchni
do tej pory nigdy nie miał okazji spróbować. A bo jakoś o brukselce
nigdy żeśmy w trakcie małżeństwa nie dywagowali:), więc jego upodobań w
tym względzie nie znałam! Postanowiłam więc mu dogodzić:) i ugotować
zupę z brukselki! I była radość wielka!!
Jak
brukselka, to brukselka, więc nic specjalnie wielkiego do tej zupy nie
dodałam. Smaku nadaje jej właśnie brukselka i zasmażka, która jakoś mi
do tej zupy pasuje! I o dziwo, jak moje gusta kulinarne i smakowe są
raczej ugruntowane, i bardzo rzadko się coś w tym względzie zmienia, to i
ja wcinam tą zupę, gdy ją ugotuję. Brukselka nie jest taka zła!;)
Zupę można oczywiście zmiksować na krem, ale ja osobiście wolę, jak coś w zupce pływa i można z niej coś wyłowić.
- ok. 40 dkg brukselki ( świeżej lub mrożonej)
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 3-4 ziemniaki
- łyżka masła
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- ew. natka pietruszki do posypania
- ew. świeżo mielony pieprz
- ew. kostka rosołowa
Przygotować
warzywa: umyć, ewentualnie obrać z gorszych listków brukselkę. Wrzucić
do wody ( ok. 3,5 litra). Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, umyć i
pokroić w kosteczkę, dorzucić do brukselki.Można dodać ulubioną kostkę
rosołową.
Gotować wszystko ok. 30 minut. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w większą kostkę i gotować ok. 8-10 minut.
W
międzyczasie należy przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić łyżkę
masła, a następnie dodać do niego 3-4 łyżki mąki, rozprowadzić i mieszać
czekając, aż się zrumieni na złoty kolor ( taka zasmażka doda zupie
specyficzny smak i aromat).
Posolić i doprawić pieprzem.
Zasmażkę,
która ma sypką konsystencję, przesypać do jakiegoś wyższego naczynia,
dolać zimną wodę i roztrzepać trzepaczką, aby nie było grudek. Następnie
dodać trochę wywaru z zupy, wymieszać wszystko razem i powoli wlewać do
zupy, mieszając, aby nie utworzyły się grudki i uważając, aby zbyt nie
zagęścić zupy. Wlewamy więc tyle rozprowadzonej zasmażki, aż zupa uzyska
odpowiednią gęstość ( należy uważać, aby zbyt nie zagęścić zupy).
Gotować jeszcze chwilkę.
Podawać z posiekaną natką pietruszki i posypaną świeżo mielonym pieprzem.
próbuję wszystkich przepisów na brukselkę, starając się przekonać. Może twój załatwi sprawę, bo póki co same porażki :(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana!
Ja tą zupą się przekonałam! Ale innych dań z tym warzywem nie próbowałam na razie, ale może kiedyś zdecyduję się na coś innego, choć brukselka pasuje mi najbardziej właśnie do zupy. Dużo robi w niej zasmażka! Spróbuj, mam nadzieję, że się przekonasz, tak jak było to ze mną:)
UsuńPozdrowienia
Ania
Niestety brukselka nie nalezy i do moich ulubionych smakow ale walory odzywcze sa przeciez wazniejsze :) wczoraj zrobilam wlasna brukselkowa. Wyszla nieco mdla - byc moze dodalam za duzo kalafiora badz wogole nie powinnam laczyc brukselki i kalafiorka. Stad tez szukam sobie innych przepisow i odpowiedzi na pytanie z czym brukselke polaczyc. Pani przepis wydaje sie byc dobry. Seler i pietruszka obowiazkowo nastepnym razem, bez kalafiorka a marchewke i ziemniaczki i tak dodalam. Pozdrawiam :)
UsuńDzisiaj zrobiłam zupkę, przepyszna polecam :)
OdpowiedzUsuńhttp://cestmavieecotiue.blogspot.com/a
Zupa rewelacyjna! Zawsze brukselka była dla mnie dziwnym warzywem do niczego nie potrzebnym:O aczkolwiek dziś się do niej przekonałam i jestem pewna że zupa z tego przepisu będzie częstym gościem na moim stole!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Maya
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu:)
UsuńPolecam najprostszy przepis na brukselke : Ugotowac w osolonej wodzie uprzednio oczyszczona brukselke do miekosci po odcedzeniu wrzucic na patelnie na ktorej posmazylo sie wczesniej pokrojony wedzony boczek ( jesli chudy dodac oleju ... ) poddusic z 10 minut i podawac ...
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam i zjadłam zupkę:P pychotka i jak rozgrzewa:)
OdpowiedzUsuńJa proponuję do gotowanej brukselki dosypać dwie łyżeczki cukru. To samo robię, kiedy gotuję brukselkę jako warzywo do drugiego dania.:)
OdpowiedzUsuńDziś na obiat .. zupka.. zabieram sie za gotowanie :)
OdpowiedzUsuńWielkie, dzięki za przepis. Ugotowałem dziś pierwszą zupę brukselkową w życiu! Ciekawe czy żona i córka spróbują jak nie to zjem całą nawet niedogotowaną pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna :) dziękuję za przepis! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSuper, tylko zamiast chemicznej kostki polecam bulion własnej roboty na kości i z warzywami. Duuuużo zdrowsze ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, z Twojego przepisu wychodzi za każdym razem rewelacyjna !!
OdpowiedzUsuńpychotka zupka :) właśnie skończyłam ja gotować polecam jest pychaa
OdpowiedzUsuńzrobilam wedlug twego przepisu jest pyszna tylko ja dodalam jeszcze smietanki 30 slodkiej mniam mniam
OdpowiedzUsuńPycha. Delikatnie zmodyfikowała, bo dodalam czosnek i kilka brukselek zblendowalam ze zasmazka. Ale zupka wyśmienitą.
OdpowiedzUsuńGotuje się. ....zapach jest powalajaco zachecajacy
OdpowiedzUsuńPychotka🙂
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń