Zupa z brukselki czyli "brukselkowa"

Zupa z brukselki


     Smaczna i sycąca zupa, dobra na chłodne dni, ale nie tylko. Ja osobiście nie przepadam, a właściwie to nie przepadałam za smakiem brukselki i szczerze mówiąc nie stosowałam jej w mojej kuchni, aż do dnia, kiedy robiąc zupę jarzynową dorzuciłam do niej kilka brukselek z gotowej mrożonej mieszanki warzywnej. I dowiedziałam się przy okazji, że mój mąż bardzo lubi brukselkę, której w mojej kuchni do tej pory nigdy nie miał okazji spróbować. A bo jakoś o brukselce nigdy żeśmy w trakcie małżeństwa nie dywagowali:), więc jego upodobań w tym względzie nie znałam! Postanowiłam więc mu dogodzić:) i ugotować zupę z brukselki! I była radość wielka!!
     Jak brukselka, to brukselka, więc nic specjalnie wielkiego do tej zupy nie dodałam. Smaku nadaje jej właśnie brukselka i zasmażka, która jakoś mi do tej zupy pasuje! I o dziwo, jak moje gusta kulinarne i smakowe są raczej ugruntowane, i bardzo rzadko się coś w tym względzie zmienia, to i ja wcinam tą zupę, gdy ją ugotuję. Brukselka nie jest taka zła!;)
Zupę można oczywiście zmiksować na krem, ale ja osobiście wolę, jak coś w zupce pływa i można z niej coś wyłowić.


Składniki:
  • ok. 40 dkg brukselki ( świeżej lub mrożonej)
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 3-4 ziemniaki
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • ew. natka pietruszki do posypania
  • ew. świeżo mielony pieprz
  • ew. kostka rosołowa
Sposób przygotowania:

Przygotować warzywa: umyć, ewentualnie obrać z gorszych listków brukselkę. Wrzucić do wody ( ok. 3,5 litra). Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, dorzucić do brukselki.Można dodać ulubioną kostkę rosołową.
Gotować wszystko ok. 30 minut. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w większą kostkę i gotować ok. 8-10 minut.
W międzyczasie należy przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić łyżkę masła, a następnie dodać do niego 3-4 łyżki mąki, rozprowadzić i mieszać czekając, aż się zrumieni na złoty kolor ( taka zasmażka doda zupie specyficzny smak i aromat).
Posolić i doprawić pieprzem.
Zasmażkę, która ma sypką konsystencję, przesypać do jakiegoś wyższego naczynia, dolać zimną wodę i roztrzepać trzepaczką, aby nie było grudek. Następnie dodać trochę wywaru z zupy, wymieszać wszystko razem i powoli wlewać do zupy, mieszając, aby nie utworzyły się grudki i uważając, aby zbyt nie zagęścić zupy. Wlewamy więc tyle rozprowadzonej zasmażki, aż zupa uzyska odpowiednią gęstość ( należy uważać, aby zbyt nie zagęścić zupy). Gotować jeszcze chwilkę.
Podawać z posiekaną natką pietruszki i posypaną świeżo mielonym pieprzem. 





Komentarze

  1. próbuję wszystkich przepisów na brukselkę, starając się przekonać. Może twój załatwi sprawę, bo póki co same porażki :(
    pozdrawiam ciepło,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tą zupą się przekonałam! Ale innych dań z tym warzywem nie próbowałam na razie, ale może kiedyś zdecyduję się na coś innego, choć brukselka pasuje mi najbardziej właśnie do zupy. Dużo robi w niej zasmażka! Spróbuj, mam nadzieję, że się przekonasz, tak jak było to ze mną:)
      Pozdrowienia
      Ania

      Usuń
    2. Niestety brukselka nie nalezy i do moich ulubionych smakow ale walory odzywcze sa przeciez wazniejsze :) wczoraj zrobilam wlasna brukselkowa. Wyszla nieco mdla - byc moze dodalam za duzo kalafiora badz wogole nie powinnam laczyc brukselki i kalafiorka. Stad tez szukam sobie innych przepisow i odpowiedzi na pytanie z czym brukselke polaczyc. Pani przepis wydaje sie byc dobry. Seler i pietruszka obowiazkowo nastepnym razem, bez kalafiorka a marchewke i ziemniaczki i tak dodalam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Dzisiaj zrobiłam zupkę, przepyszna polecam :)
    http://cestmavieecotiue.blogspot.com/a

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa rewelacyjna! Zawsze brukselka była dla mnie dziwnym warzywem do niczego nie potrzebnym:O aczkolwiek dziś się do niej przekonałam i jestem pewna że zupa z tego przepisu będzie częstym gościem na moim stole!
    Pozdrawiam
    Maya

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam najprostszy przepis na brukselke : Ugotowac w osolonej wodzie uprzednio oczyszczona brukselke do miekosci po odcedzeniu wrzucic na patelnie na ktorej posmazylo sie wczesniej pokrojony wedzony boczek ( jesli chudy dodac oleju ... ) poddusic z 10 minut i podawac ...

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie zrobiłam i zjadłam zupkę:P pychotka i jak rozgrzewa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja proponuję do gotowanej brukselki dosypać dwie łyżeczki cukru. To samo robię, kiedy gotuję brukselkę jako warzywo do drugiego dania.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś na obiat .. zupka.. zabieram sie za gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wielkie, dzięki za przepis. Ugotowałem dziś pierwszą zupę brukselkową w życiu! Ciekawe czy żona i córka spróbują jak nie to zjem całą nawet niedogotowaną pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smaczna :) dziękuję za przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, tylko zamiast chemicznej kostki polecam bulion własnej roboty na kości i z warzywami. Duuuużo zdrowsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam, z Twojego przepisu wychodzi za każdym razem rewelacyjna !!

    OdpowiedzUsuń
  12. pychotka zupka :) właśnie skończyłam ja gotować polecam jest pychaa

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobilam wedlug twego przepisu jest pyszna tylko ja dodalam jeszcze smietanki 30 slodkiej mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha. Delikatnie zmodyfikowała, bo dodalam czosnek i kilka brukselek zblendowalam ze zasmazka. Ale zupka wyśmienitą.

    OdpowiedzUsuń
  15. Gotuje się. ....zapach jest powalajaco zachecajacy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz