poniedziałek, 19 listopada 2012

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i pieczarkami

Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i pieczarkami




    Wegetarianką nie jestem, ale nie zawsze musi być mięsny obiad. I nie zawsze jest mięsny, bo ja lubię wszelkiego rodzaju dania wegetariańskie. Tym razem ugotowałam gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Takie gołąbki polane sosem pomidorowym, albo jeszcze lepiej grzybowym,  smakują wybornie. Nawet mój mięsożerny mąż bardzo je wychwalał.
   Gołąbki przygotowałam tym razem w kapuście włoskiej. Jest delikatniejsza, szybciej się obgotowuje i mięknie. Z łatwością można też z surowej jeszcze kapusty ściągać liście i obgotowywać je pojedynczo, a nie całą główkę, tak jak robię to w przypadku kapusty białej, bo ściągnięcie z surowej białej kapusty nieuszkodzonych liści jest raczej mało prawdopodobne. Tak więc tym razem padło na kapustę włoską. Ale z obgotowywaniem liści kapusty włoskiej tez należy uważać, bo bardzo szybko może się przegotować i wówczas drze się na strzępy i nie da się w nią owinąć farszu.

Składniki:


  • jedna szklanka kaszy gryczanej
  • 300 g pieczarek
  • jedna duża cebula
  • jedno jajko
  • jeden ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku
  • 1-2 łyżki oleju
  • jedna główka kapusty włoskiej

Sposób przygotowania:

  • Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę.Dodajemy roztarty czosnek a następnie obrane i pokrojone pieczarki.Delikatnie solimy.
  • Pieczarki z cebulą podsmażamy do momentu aż odparuje z nich woda.
  • Podduszone pieczarki z cebulą dodajemy do ugotowanej na sypko kaszy, doprawiamy pieprzem, majerankiem, ewentualnie solą.
  • Dodajemy lekko roztrzepane jajko i mieszamy.
  • Pojedyncze liście kapusty lekko obgotować.
  • Z liści pościnać grubsze nerwy i nakładać na nie farsz.Zawijać.
  • Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożyć na nich gołąbki. Zalać zalewą przygotowaną z kostki rosołowej.
  • Garnek przykryć i gołąbki gotować aż kapusta będzie miękka.

3 komentarze:

  1. zapraszam po odbiór wyróżnienia!!!

    pozdrawiam Jagienka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię gołąbki z farszem rybnym, są pyszne

    Pozdrawiam pannapaulaanna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Gołąbki są pyszne, ja zaszalałam, dodałam 3 ząbki czosnku, paprykę ostrą, bazylię, oregano i suszone pomidory. I bez jajka w wersji wegańskiej, były świetne :)

    OdpowiedzUsuń