Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami to kolejny z serników, które piekę. Sernik jest bardzo smaczny i znika w oka mgnieniu. Zamiast brzoskwiń dodaję czasami gruszki i tez smakuje.
Wczoraj upiekłam go na blaszce o średnicy 26 cm wykładając dno formy papierem do pieczenia i spinając go obręczą. W takiej formie wychodzi dość wysoki i potrzebuje troszkę więcej czasu, aby się upiec, więc można pozostawić go w piekarniku z 10 minut dłużej.
Składniki:
Na ciasto
Sposób wykonania:
Sernik z brzoskwiniami to kolejny z serników, które piekę. Sernik jest bardzo smaczny i znika w oka mgnieniu. Zamiast brzoskwiń dodaję czasami gruszki i tez smakuje.
Wczoraj upiekłam go na blaszce o średnicy 26 cm wykładając dno formy papierem do pieczenia i spinając go obręczą. W takiej formie wychodzi dość wysoki i potrzebuje troszkę więcej czasu, aby się upiec, więc można pozostawić go w piekarniku z 10 minut dłużej.
Składniki:
Na ciasto
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru
- 25 dkg masła
- 3 żółtka
- łyżka śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg mielonego białego sera
- 15 dkg masła
- 3 jajka
- 2 łyżki budyniu śmietankowego
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- kilka kropli olejku cytronowego lub śmietankowego
Sposób wykonania:
- Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na godzinę (może być dłużej) do lodówki.
- Przygotować brzoskwinie: osączyć na sicie z soku i pokroić każdą połówkę na kilka części
- Całe jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać masło dalej ucierając. Na koniec dodać zmielony twaróg, dwie łyżki budyniu oraz kilka kropel olejku, i ucierać na puszystą masę.
- Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Nieco większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto można lekko docisnąć dłonią.
- Na ciasto nałożyć połowę masy serowej, a na niej poukładać odsączone i pokrojone na mniejsze części połówki brzoskwiń. Zalać drugą częścią masy.
- Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik jeszcze ok. 10 - 15 minut. Następnie wyjąc z piekarnika
- Sernik po wystudzeniu wyjąc z formy i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam to zwykłym lukrem z dodatkiem soku z cytryny
Wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńCudo! Taki wysoki!
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńPiękny Ci wyszedł ten serniczek i pewnie równie znakomicie smakuje!
OdpowiedzUsuńCudny!
OdpowiedzUsuńmam podobny przepis na sernik z brzoswkiniami - uwielbiam! ;D
OdpowiedzUsuńA twój wyszedł nieziemski, taki wysoki i pełen sera...;)
Dzięki Wszystkim za miłe komentarze:)
OdpowiedzUsuńBardzo klasyczny, pyszny :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale,i na pewno smakuje bajecznie też mam zamiar taki upiec na święta myślę,że mi wyjdzie też tak będzie wyglądać.
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie 180 stopni nagrzewanie góra i dół czy termoobieg? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu!
UsuńDziękuję za odpowiedź. Sernik upieczony niebawem go wyjmę i mam nadzieję że będzie tak piękny i puszysty jak Pani cudo ;) pozdrawiam Justyna
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze ciasto i udało się ☺ jest pycha. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń