środa, 7 listopada 2012

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami 








 

Sernik z brzoskwiniami to kolejny z serników, które piekę. Sernik jest bardzo smaczny i znika w oka mgnieniu. Zamiast brzoskwiń dodaję czasami gruszki i tez smakuje.
Wczoraj upiekłam go na blaszce o średnicy 26 cm wykładając dno formy papierem do pieczenia i spinając go obręczą. W takiej formie wychodzi dość wysoki i potrzebuje troszkę więcej czasu, aby się upiec, więc  można pozostawić go w piekarniku z 10 minut dłużej.


 


 
Składniki:

Na ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dkg masła
  • 3 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę
  • 1 kg mielonego białego sera
  • 15 dkg masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • kilka kropli olejku cytronowego lub śmietankowego
Dodatkowo: puszka lub 2 (według upodobań) brzoskwiń

Sposób wykonania:
  • Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na godzinę (może być dłużej) do lodówki. 
  • Przygotować brzoskwinie: osączyć na sicie z soku i pokroić każdą połówkę na kilka części
  • Całe jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać masło dalej ucierając. Na koniec dodać zmielony twaróg, dwie łyżki budyniu oraz kilka kropel olejku, i ucierać na puszystą masę.
  • Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Nieco większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto można lekko docisnąć dłonią.
  • Na ciasto nałożyć połowę masy serowej, a na niej poukładać odsączone i pokrojone na mniejsze części połówki brzoskwiń. Zalać drugą częścią masy.
  • Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik jeszcze ok. 10 - 15 minut. Następnie wyjąc z piekarnika
  • Sernik po wystudzeniu wyjąc z formy i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam to zwykłym lukrem z dodatkiem soku z cytryny
  •  
  •  

12 komentarzy:

  1. Piękny Ci wyszedł ten serniczek i pewnie równie znakomicie smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam podobny przepis na sernik z brzoswkiniami - uwielbiam! ;D
    A twój wyszedł nieziemski, taki wysoki i pełen sera...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Wszystkim za miłe komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo klasyczny, pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda wspaniale,i na pewno smakuje bajecznie też mam zamiar taki upiec na święta myślę,że mi wyjdzie też tak będzie wyglądać.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, mam pytanie 180 stopni nagrzewanie góra i dół czy termoobieg? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za odpowiedź. Sernik upieczony niebawem go wyjmę i mam nadzieję że będzie tak piękny i puszysty jak Pani cudo ;) pozdrawiam Justyna

    OdpowiedzUsuń