Bakłażany zapiekane z farszem
Ostatnio przypomniałam sobie o bakłażanach, gdyż danie z tymi warzywami jadłam w restauracji gruzińskiej. Oczywiście nie solo, tylko z innymi warzywami i mięsem, podane na jakimś gruzińskim placku. To danie było całkiem smaczne, nazwa jakaś wymyślna, więc nie pamiętam.
Ja zrobiłam coś prostszego, a mianowicie zapiekane bakłażany z farszem.
Bakłażany
po przecięciu na pół i po wydrążeniu należy oprószyć solą i pozostawić
na ok pół godziny, aby puściły sok. W ten sposób pozbywamy się goryczki z
miąższu. Potem przemywa się łódeczki z bakłażanów pod bieżącą wodą i
osusza papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane bakłażany są gotowe do
faszerowania. Farsz, który użyłam do bakłażanów przygotowałam z mięsa,
ryżu i salsy pomidorowej, nie użyłam natomiast miąższu z bakłażana.
Bakłażana możemy wydrążyć zwykłą łyżką bądź np. łyżeczką do robienia kulek z melona ( bardzo dobrze się sprawdza ).
Bakłażany
wymagają dość długiego pieczenia i smakują wybornie również odgrzane na
drugi dzień. Więc ja piekę ich taką ilość, aby również zostały na
następny dzień, bo moim zdaniem są nawet smaczniejsze, jak się trochę
"przegryzą" z farszem i odstoją. Te, które są przeznaczone do odgrzania na drugi dzień nie posypuję serem, aby w czasie ponownego odgrzewania nie zrobiła się z niego twarda skorupa. Posypuję je serem dopiero w dniu odgrzewania.
Potrawa bardzo smaczna. Polecam!
Składniki: ( na 3 porcje )
- 3 duże bakłażany
- pół kg mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo-wieprzowego )
- 2 saszetki ryżu ( dałam ostatecznie półtora )
- salsa pomidorowa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- oliwa
- 10 dkg sera mozzarella
Sposób wykonania:
- Bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć miękki środek oraz część miąższu pozostawiając ścianki o grubości ok 0,5 cm
- Środek bakłażanów posypać solą i odstawić je na 0,5 godziny, aby puściły sok ( w ten sposób pozbywamy się goryczki )
- Po upływie pół godziny od nasolenia bakłażana myjemy go pod bieżącą wodą, a następnie wycieramy papierowym ręcznikiem
- W międzyczasie przygotowujemy farsz do bakłażanów: ryż gotujemy i odsączamy. Cebulę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze wszystko razem chwile smażymy
- Do cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso i wszystko razem smażmy często mieszając, aby mięso się nie zbiło
- Gdy mięso jest już usmażone dodajemy do niego salsę pomidorową oraz ryż. Mieszamy
- Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę razem smażymy na delikatnym ogniu. Farsz powinien być dość wilgotny, aby nie wysechł podczas zapiekania
- Wymyte i wytarte bakłażany napełniamy przygotowanym farszem. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia ( ok 10 minut przed upływem czasu pieczenia) otwieramy piekarnik i posypujemy bakłażany starta mozzarellą.
Na weekend zrobiłam te pyszności ale z jedną małą zmianą. Ostatnio bardzo zyskała na popularności kasza orkiszowa i to jej użyłam zamiast ryżu. Wyszło pyszne danie. Miałam specjalny sos pomidorowo-paprykowy, dosyć ostry, podarowany mi przez koleżankę, która robi takie przetwory i to dodało fajnego smaczku do farszu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie. Co i raz zaglądam na Twój blog tylko jakoś tak z pisaniem u mnie słabo.
Ale pięknie dziękuję za wszystkie przepisy i inspiracje :)