piątek, 23 listopada 2012

Bakłażany zapiekane z farszem mięsno - ryżowym

 Bakłażany zapiekane z farszem


     Ostatnio przypomniałam sobie o bakłażanach, gdyż danie z tymi warzywami  jadłam w restauracji gruzińskiej. Oczywiście nie solo, tylko z innymi warzywami i mięsem, podane na jakimś gruzińskim placku. To danie było całkiem smaczne, nazwa jakaś wymyślna, więc nie pamiętam.
    Ja zrobiłam coś prostszego, a mianowicie zapiekane bakłażany z farszem.
    Bakłażany po przecięciu na pół i po wydrążeniu należy oprószyć solą i pozostawić na ok pół godziny, aby puściły sok. W ten sposób pozbywamy się goryczki z miąższu. Potem przemywa się łódeczki z bakłażanów pod bieżącą wodą i osusza papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane bakłażany są gotowe do faszerowania. Farsz, który użyłam do bakłażanów przygotowałam z mięsa, ryżu i salsy pomidorowej, nie użyłam natomiast miąższu z bakłażana.
   Bakłażana możemy wydrążyć zwykłą łyżką bądź np. łyżeczką do robienia kulek z melona (  bardzo dobrze się sprawdza ).
   Bakłażany wymagają dość długiego pieczenia i smakują wybornie również odgrzane na drugi dzień.     Więc ja piekę ich taką ilość, aby również zostały na następny dzień, bo moim zdaniem są nawet smaczniejsze, jak się trochę "przegryzą" z farszem i odstoją. Te, które są przeznaczone do odgrzania na drugi dzień nie posypuję serem, aby w czasie ponownego odgrzewania nie zrobiła się z niego twarda skorupa. Posypuję je serem dopiero w dniu odgrzewania.
Potrawa bardzo smaczna. Polecam!



Składniki: ( na 3 porcje )
  • 3 duże bakłażany
  • pół kg mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo-wieprzowego )
  • 2 saszetki ryżu ( dałam ostatecznie półtora )
  • salsa pomidorowa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • oliwa 
  • 10 dkg sera mozzarella
Sposób wykonania:
  • Bakłażany umyć, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć miękki środek oraz część miąższu pozostawiając ścianki o grubości ok 0,5 cm
  • Środek bakłażanów posypać solą i odstawić je na 0,5 godziny, aby puściły sok ( w ten sposób pozbywamy się goryczki )
  • Po upływie pół godziny od nasolenia bakłażana myjemy go pod bieżącą wodą, a następnie wycieramy papierowym ręcznikiem
  • W międzyczasie przygotowujemy farsz do bakłażanów: ryż gotujemy i odsączamy. Cebulę drobno siekamy. 
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy do lekkiego zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze wszystko razem chwile smażymy
  • Do cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso i wszystko razem smażmy często mieszając, aby mięso się nie zbiło
  • Gdy mięso jest już usmażone dodajemy do niego salsę pomidorową oraz ryż. Mieszamy
  • Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę razem smażymy na delikatnym ogniu. Farsz powinien być dość wilgotny, aby nie wysechł podczas zapiekania
  • Wymyte i wytarte bakłażany napełniamy przygotowanym farszem. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia ( ok 10 minut przed upływem czasu pieczenia) otwieramy piekarnik i posypujemy bakłażany starta mozzarellą.

1 komentarz:

  1. Na weekend zrobiłam te pyszności ale z jedną małą zmianą. Ostatnio bardzo zyskała na popularności kasza orkiszowa i to jej użyłam zamiast ryżu. Wyszło pyszne danie. Miałam specjalny sos pomidorowo-paprykowy, dosyć ostry, podarowany mi przez koleżankę, która robi takie przetwory i to dodało fajnego smaczku do farszu.

    Pozdrawiam serdecznie. Co i raz zaglądam na Twój blog tylko jakoś tak z pisaniem u mnie słabo.
    Ale pięknie dziękuję za wszystkie przepisy i inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń