Niemieckie świąteczne ciasteczka Spitzbuben
Maślane ciasteczka przekładane dżemem porzeczkowym to ciasteczka wypiekane w Niemczech na święta. W Niemczech istnieje zwyczaj wspólnego wypiekania ciasteczek przed świętami i obdarowywania nimi przyjaciół i krewnych.
Ciasteczka o nazwie Spitzbuben to jedne z ulubionych ciasteczek wypiekanych z okazji świąt. Są bardzo smaczne. Ciasto jest kruchutkie i pyszniutkie, rozpływa się w ustach, tak, że ciężko dotrzymać je do przełożenia dżemem.
Dżem powinien być gęsty, oryginalne ciasteczka przekładane są dżemem porzeczkowym, choć ja przekładam je też dżemem truskawkowym.
Obsypane cukrem waniliowym pomieszanym z cukrem pudrem są przepyszne i znikają w oka mgnieniu.
Z podanej ilości składników wychodzi około 50 ciasteczek ( już złożonych), choć wszystko zależy od wielkości foremek.
Składniki:
Maślane ciasteczka przekładane dżemem porzeczkowym to ciasteczka wypiekane w Niemczech na święta. W Niemczech istnieje zwyczaj wspólnego wypiekania ciasteczek przed świętami i obdarowywania nimi przyjaciół i krewnych.
Ciasteczka o nazwie Spitzbuben to jedne z ulubionych ciasteczek wypiekanych z okazji świąt. Są bardzo smaczne. Ciasto jest kruchutkie i pyszniutkie, rozpływa się w ustach, tak, że ciężko dotrzymać je do przełożenia dżemem.
Dżem powinien być gęsty, oryginalne ciasteczka przekładane są dżemem porzeczkowym, choć ja przekładam je też dżemem truskawkowym.
Obsypane cukrem waniliowym pomieszanym z cukrem pudrem są przepyszne i znikają w oka mgnieniu.
Z podanej ilości składników wychodzi około 50 ciasteczek ( już złożonych), choć wszystko zależy od wielkości foremek.
Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok. 200 g dżemu porzeczkowego lub innego ( gęstego )
- cukier puder + cukier waniliowy ( do obsypania góry ciasteczek )
- Z mąki, cukru, zimnego masła, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, jajka i szczypty soli wyrobic ciasto i włożyć na godzinę do lodówki
- Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość 3 minimetrów i wykrawać ulubionymi foremkami ciasteczka. W połowie ciasteczek wykrawać w środku dziurkę.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 10 minut do momentu, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
- Ciasteczka z dziurką obsypywać cukrem pudrem pomieszanym z cukrem waniliowym.
- Na pełne ciasteczko nakładać na jego środek dżem i rozprowadzać go równomiernie po ciasteczku brzegi pozostawiając wolne. Przykładać ciasteczko z dziurką.
Uwielbiam takie oglądać!
OdpowiedzUsuńa ja uwielbiam takie zajadać! moi przyjaciele Niemcy co roku zasypują mnie ciasteczkami które właśnie sami wypiekają, uwielbiam niemiecki christollen! http://wkuchniuli.blogspot.com/ POZDRAWIAM.
OdpowiedzUsuńJa się właśnie przymierzam do Christstollen:). Pozdrowienia
UsuńŚliczne ciasteczka.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuń300g to przeliczając na szklankę ile będzie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa ważę a nie uzywam szklanek jeśli nie jest to równa szklanka czy dwie. Dlatego trzeba popatrzeć na przelicznik kulinarny w Google i wszystko będzie jasne:)
UsuńBardzo lubię takie ciasteczka z dżemikiem
OdpowiedzUsuńW składnikach pisze, że potrzeba 100g cukru pudru , czy nie chodziło o zwykły cukier??
OdpowiedzUsuńWszystko jest poprawnie, ma byc cukier puder.
UsuńJaka to ma być mąka? ;)
OdpowiedzUsuńCzy te ciasteczka trzeba przechowywac w lodowce czy mozna w pudeleczku? Ile wytrzymia w pidelku? Dzem sie nie zepsuje?
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka! Genialny przepis ostatnio zrobiłam je na stoisko w szkole i okazały się nie małym hitem :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń