wtorek, 4 grudnia 2012

Niemieckie świąteczne ciasteczka Spitzbuben

Niemieckie świąteczne ciasteczka Spitzbuben






Maślane ciasteczka przekładane dżemem porzeczkowym to ciasteczka wypiekane w Niemczech na święta. W Niemczech istnieje zwyczaj wspólnego wypiekania ciasteczek przed świętami i obdarowywania nimi przyjaciół i krewnych.
Ciasteczka o nazwie Spitzbuben to jedne z ulubionych ciasteczek wypiekanych z okazji świąt. Są bardzo smaczne. Ciasto jest kruchutkie i pyszniutkie, rozpływa się w ustach, tak, że ciężko dotrzymać je do przełożenia dżemem. 
Dżem powinien być gęsty, oryginalne ciasteczka przekładane są dżemem porzeczkowym, choć ja przekładam je też dżemem truskawkowym.
Obsypane cukrem waniliowym pomieszanym z cukrem pudrem są przepyszne i znikają w oka mgnieniu.
Z podanej ilości składników wychodzi około 50 ciasteczek  ( już złożonych), choć wszystko zależy od wielkości foremek. 

 

 

Składniki:
  • 300 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 200 g dżemu porzeczkowego lub innego ( gęstego )
  • cukier puder + cukier waniliowy ( do obsypania góry ciasteczek )
Sposób wykonania:

  • Z mąki, cukru, zimnego masła, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, jajka i szczypty soli wyrobic ciasto i włożyć na godzinę do lodówki
  • Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość 3 minimetrów i wykrawać ulubionymi foremkami ciasteczka. W połowie ciasteczek wykrawać w środku dziurkę.
  • Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 10 minut do momentu, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
  • Ciasteczka z dziurką obsypywać cukrem pudrem pomieszanym z cukrem waniliowym.
  • Na pełne ciasteczko nakładać na jego środek dżem i rozprowadzać go równomiernie po ciasteczku brzegi pozostawiając wolne. Przykładać ciasteczko z dziurką.

12 komentarzy:

  1. a ja uwielbiam takie zajadać! moi przyjaciele Niemcy co roku zasypują mnie ciasteczkami które właśnie sami wypiekają, uwielbiam niemiecki christollen! http://wkuchniuli.blogspot.com/ POZDRAWIAM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się właśnie przymierzam do Christstollen:). Pozdrowienia

      Usuń
  2. Śliczne ciasteczka.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  3. 300g to przeliczając na szklankę ile będzie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ważę a nie uzywam szklanek jeśli nie jest to równa szklanka czy dwie. Dlatego trzeba popatrzeć na przelicznik kulinarny w Google i wszystko będzie jasne:)

      Usuń
  4. Bardzo lubię takie ciasteczka z dżemikiem

    OdpowiedzUsuń
  5. W składnikach pisze, że potrzeba 100g cukru pudru , czy nie chodziło o zwykły cukier??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest poprawnie, ma byc cukier puder.

      Usuń
  6. Jaka to ma być mąka? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy te ciasteczka trzeba przechowywac w lodowce czy mozna w pudeleczku? Ile wytrzymia w pidelku? Dzem sie nie zepsuje?

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ciasteczka! Genialny przepis ostatnio zrobiłam je na stoisko w szkole i okazały się nie małym hitem :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń