piątek, 7 grudnia 2012

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

 Przed pieczeniem:

     Dziś zamiast tłuczonych ziemniaków do mięsa przygotowałam pieczone ziemniaki. Ziemniaki użyte do przygotowania tego dania powinny być z odmian sypkich.
Przy takich ziemniakach jest trochę więcej pracy niż przy tradycyjnych, ale opłaca się, bo smakują znakomicie.
Ziemniaki po wyjęciu z piekarnika mają chrupiącą skórkę, a środek rozpływa się w ustach.
Nie dodaję zbyt dużo ziół, bo nie chcę, aby zdominowały smak i zapach ziemniaków zapieczonych z masłem.  Ale jak ktoś lubi można posypać je obficiej ulubionymi przyprawami. Ale ja do takich ziemniaków podałam pieczoną w aromatycznych ziołach karkówkę wraz z pieczonymi pieczarkami, więc uznałam, że i tak będzie wystarczająco aromatycznie.

Składniki:
  • 80 dkg ziemniaków
  • 50 - 60 g masła
  • rozmaryn, majeranek lub oregano ( wg upodobania)
  • sól
Sposób przygotowania:

  • Obrane ziemniaki pokrojone na dwie, a przy większych ziemniakach na trzy cząstki gotujemy w  osolonej wodzie
  • Gdy są już miękkie lub prawie miękkie odcedzamy w garnku
  • Do garnka z ugotowanymi i gorącymi ziemniakami dodajemy masło i przyprawę np. rozmaryn czy oregano i wstrząsamy garnkiem tak, aby ziemniaki się obiły i pokryły masłem i ziołami. Im bardziej będą obite, tym większa będzie powierzchnia, z której zrobi się chrupiąca skórka
  • Tak obtłuczone ziemniaki przekładamy na wysmarowaną tłuszczem formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy ok. 30 min. aż do zrumienienia się powierzchni ziemniaków 
  • Przy wstrząsaniu garnkiem należy uważać, aby nie robić tego zbyt mocno, bo ziemniaki, jeśli będą całkowicie ugotowane i z odmiany sypkiej mogą się porozpadać

3 komentarze:

  1. pycha są takie ziemniaczki! jeśli nie jadłaś nigdy polecam pieczone bataty - słodkie ziemniaki, pieczone są po prostu boskie! ja uwielbiam, a tu mój przepis w jaki je robię : http://wkuchniuli.blogspot.com/2012/12/pieczone-bataty.html?showComment=1354870014182#c6122055407584996441

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę musiała wypróbować! Trzeba sięgać po nowe smaki!:) Przynajmniej od czasu do czasu:) Pozdrowienia

      Usuń
    2. myślę, że bataty w większych marketach mogą być dostępne, ja kupuję w jednym ze sklepów mniejszych tu gdzie mieszkam, ale jest dobrze zaopatrzony :), osobiście nie lubię dużych sklepów typu Tesco, bo zawsze się tam gubię, gdy chcę coś znaleźć :), pozdrawiam serdecznie i czekam na relację smakową jak już zostaną skosztowane :)

      Usuń