czwartek, 27 grudnia 2012

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami





Pierogi u nas w domu można by jeść i jeść. Robię je więc dość regularnie z różnym nadzieniem. Tym razem zrobiłam pierogi z kapustą i grzybami tz z pieczarkami. Są bardzo smaczne i takie pierogi mogłabym zjadać niemal codziennie. Farsz robię z kiszonej kapusty i z pieczarek. Takie pierogi można też podać na Wigilię, ale u nas jada się też je na co dzień.
Przepis na równie smaczne pierogi z kapustą świeżą i z pieczarkami możecie znaleźć TUTAJ.

 


Składniki:

Na ciasto:
  • ok 4 szklanki mąki
  • ok 2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki oleju
  • łyżeczka soli soli
Na farsz:
  • 60 dkg kiszonej kapusty ( może być z marchewką)
  • 60 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • olej do smażenia ( 5 - 6 łyżek )

 Sposób wykonania:
  • Kapustę pociąć na mniejsze kawałki. Zalać w garnku wodą i zagotować. Jeśli woda jest zbyt kwaśna odlać ją i ponownie zalać kapustę świeżą wodą. Gotować pod przykryciem ok 45 minut
  • Na głębokiej patelni ( ja używam do tego patelni typu wok ) rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać do niej odcedzoną z wody kapustę ( ja wyjmuję ją z wody łyżką cedzakową) i dusić razem początkowo pod przykryciem, a po ok 20 minutach można zdjąć pokrywkę, aby odparował nadmiar wody
  • W międzyczasie przygotowujemy pieczarki: obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej ( 2 łyżki ) i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy do niej starte pieczarki i delikatnie solimy ( puszczą wodę ). Pieczarki smażymy prawie do całkowitego odparowania wody, a następnie łączymy je z kapustą. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i mieszamy. Chwilę razem dusimy, aby odparować  całkowicie płyn z masy kapuściano-pieczarkowej
  • Przygotowujemy ciasto: na stolnicę lub do dużej miski ( ja ciasto zagniatam w szerokiej misce ) przesiewamy mąkę. Dodajemy sól. Pośrodku robimy wgłębienie i wlewamy olej oraz stopniowo wodę i zagniatamy gładkie ciasto. 
  • Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy kolejno na cienkie placki. Foremką ( lub szklanką ) w kształcie koła  wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi
  • Pierogi wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 3 - 5 minut
  • Podajemy okraszone cebulką smażoną na oleju
Farsz:
 

30 komentarzy:

  1. Witaj serdecznie! Aniko, co do muffinek, to tak, najlepiej w kształtach wychodzą pieczone w specjalnej formie, która nie jest droga. Zaś pieczone w samych papilotkach mogą przybrać niekontrolowane kształty, nie zawsze takie, o jakich marzymy;) Pozdrawiam i zachęcam do wypieku! Tuz przed Bożym Narodzeniem z mojego przepisu po raz pierwszy piekła je niania mojej znajomej. Przepis wszedł już w jej osobisty repertuar;) Więc tym bardziej polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj takie pierogi mogę jeść cały rok:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie długo się je robi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybkie pierogi to są w restauracji albo mrożone w sklepie! Ale ja i tak wolę swoje, bo zrobione tak jak lubię.

      Usuń
  4. Witaj Anika wlasnie wyprubowalam twuj przepis i pierogi wyszly mi wspaniałe i pyszne naprawde polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. ja wlasnie robie, ale juz wiem ze beda pyszne bo sprobowalam farszu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poprosze o przepis na gołąbki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na gołąbki jest na blogu, wystarczy wpisać do wyszukiwarki. Pojawi się pewnie kilka przepisów na gołąbki, w tym również wegetariańskie, ale przepis na gołąbki tradycyjne też jest

      Usuń
  7. ile wyjdzie pierogów z takiej porcji kapusty

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,

    ja też zadam to pytanie - na ile pierogów (szt.) jest ten przepis?

    Pozdrawiam,
    Ewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno kilka dobrych porcji, a szczegółowo nie podam, bo ilość pierogów zależy od różnych czynników np raz robimy je większe, innym razem mniejsze. Pozdrowienia A

      Usuń
  9. Przepis wypróbowany ... dziękuję ... wszystko się udało :) Wesołych świąt - Aga

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha, tylko jak zwykle przesadziłam z pieprzem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zazwyczaj robiłam pierogi z kapusta i grzybami suszonymi leśnymi, ale z powodu małej przykrej niespodzianki na Wielkanoc chcę zrobić właśnie z pieczarkami i chciałam się zapytać o smak czy jest duża różnica?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różnica w smaku pewno jest, ale mi bardziej smakują pierogi z pieczarkami. Są bardzo aromatyczne i na prawdę smaczne. Uszka też wolę z pieczarkami niż z grzybami leśnymi, za którymi nie przepadam! A te pierogi warto wypróbować! Pozdrawiam:)

      Usuń
  12. Witaj Aniko,
    W tym tygodniu zrobilam moje pierwsze w zyciu pierogi z Twojego przepisu i wyszly po prostu przepyszne. Zostalo mi toche ciasta, wiec dorobilam nadzienia z jablek (oczywiscie rowniez z Twojego przepisu). Wszystko jak zawsze od Ciebie sie udaje. Dziekuje po raz kolejny i do nastepnego :)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Magdo! Bardzo się cieszę, że sięgnęłaś po przepis na te pierogi, bo są na prawdę smaczne. Tez je bardzo lubię. Miło mi, że korzystasz z moich przepisów i zapraszam do częstych odwiedzin! :-) Pozdrawiam A

      Usuń
  13. Mam zamiar wyprubowac twuj przepis na pierogi bo wydaje mi sie super

    OdpowiedzUsuń
  14. Dobry przepis na pierogi

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja zamiast gorącej wody dodaję ciepłej - ciasto jest wtedy delikatniejsze. Kapustę podczas gotowania doprawiam przyprawą do bigosu, która zawiera fajne przyprawy nadające jej specyficznego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  16. pierogi byly wysmienite corki byly zachwycone dziekuje bardzo;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dziekuję za miły komentarz i zapraszam po inne przepisy! :-)

      Usuń
  17. byly swietne corki byly zachwycone dziekuje bardzo ;)zrobie je na piatek jeszcze

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam pierogi z Twojego przepisu i stwierdzilam że są bardzo dobre, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Pierogi są bardzo dobre... Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  20. super farsz :)

    OdpowiedzUsuń