Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi u nas w domu można by jeść i jeść. Robię je więc dość regularnie z różnym nadzieniem. Tym razem zrobiłam pierogi z kapustą i grzybami tz z pieczarkami. Są bardzo smaczne i takie pierogi mogłabym zjadać niemal codziennie. Farsz robię z kiszonej kapusty i z pieczarek. Takie pierogi można też podać na Wigilię, ale u nas jada się też je na co dzień.
Przepis na równie smaczne pierogi z kapustą świeżą i z pieczarkami możecie znaleźć TUTAJ.
Składniki:
Na ciasto:
Sposób wykonania:
Pierogi u nas w domu można by jeść i jeść. Robię je więc dość regularnie z różnym nadzieniem. Tym razem zrobiłam pierogi z kapustą i grzybami tz z pieczarkami. Są bardzo smaczne i takie pierogi mogłabym zjadać niemal codziennie. Farsz robię z kiszonej kapusty i z pieczarek. Takie pierogi można też podać na Wigilię, ale u nas jada się też je na co dzień.
Przepis na równie smaczne pierogi z kapustą świeżą i z pieczarkami możecie znaleźć TUTAJ.
Składniki:
Na ciasto:
- ok 4 szklanki mąki
- ok 2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki oleju
- łyżeczka soli soli
- 60 dkg kiszonej kapusty ( może być z marchewką)
- 60 dkg pieczarek
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki mielonej
- olej do smażenia ( 5 - 6 łyżek )
Sposób wykonania:
- Kapustę pociąć na mniejsze kawałki. Zalać w garnku wodą i zagotować. Jeśli woda jest zbyt kwaśna odlać ją i ponownie zalać kapustę świeżą wodą. Gotować pod przykryciem ok 45 minut
- Na głębokiej patelni ( ja używam do tego patelni typu wok ) rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać do niej odcedzoną z wody kapustę ( ja wyjmuję ją z wody łyżką cedzakową) i dusić razem początkowo pod przykryciem, a po ok 20 minutach można zdjąć pokrywkę, aby odparował nadmiar wody
- W międzyczasie przygotowujemy pieczarki: obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej ( 2 łyżki ) i dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy do niej starte pieczarki i delikatnie solimy ( puszczą wodę ). Pieczarki smażymy prawie do całkowitego odparowania wody, a następnie łączymy je z kapustą. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i mieszamy. Chwilę razem dusimy, aby odparować całkowicie płyn z masy kapuściano-pieczarkowej
- Przygotowujemy ciasto: na stolnicę lub do dużej miski ( ja ciasto zagniatam w szerokiej misce ) przesiewamy mąkę. Dodajemy sól. Pośrodku robimy wgłębienie i wlewamy olej oraz stopniowo wodę i zagniatamy gładkie ciasto.
- Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy kolejno na cienkie placki. Foremką ( lub szklanką ) w kształcie koła wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi
- Pierogi wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 3 - 5 minut
- Podajemy okraszone cebulką smażoną na oleju
Witaj serdecznie! Aniko, co do muffinek, to tak, najlepiej w kształtach wychodzą pieczone w specjalnej formie, która nie jest droga. Zaś pieczone w samych papilotkach mogą przybrać niekontrolowane kształty, nie zawsze takie, o jakich marzymy;) Pozdrawiam i zachęcam do wypieku! Tuz przed Bożym Narodzeniem z mojego przepisu po raz pierwszy piekła je niania mojej znajomej. Przepis wszedł już w jej osobisty repertuar;) Więc tym bardziej polecam!
OdpowiedzUsuńOj takie pierogi mogę jeść cały rok:)
OdpowiedzUsuńStrasznie długo się je robi.
OdpowiedzUsuńSzybkie pierogi to są w restauracji albo mrożone w sklepie! Ale ja i tak wolę swoje, bo zrobione tak jak lubię.
UsuńSuper
UsuńWitaj Anika wlasnie wyprubowalam twuj przepis i pierogi wyszly mi wspaniałe i pyszne naprawde polecam
OdpowiedzUsuńja wlasnie robie, ale juz wiem ze beda pyszne bo sprobowalam farszu :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPoprosze o przepis na gołąbki
OdpowiedzUsuńPrzepis na gołąbki jest na blogu, wystarczy wpisać do wyszukiwarki. Pojawi się pewnie kilka przepisów na gołąbki, w tym również wegetariańskie, ale przepis na gołąbki tradycyjne też jest
Usuńile wyjdzie pierogów z takiej porcji kapusty
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńja też zadam to pytanie - na ile pierogów (szt.) jest ten przepis?
Pozdrawiam,
Ewa.
Na pewno kilka dobrych porcji, a szczegółowo nie podam, bo ilość pierogów zależy od różnych czynników np raz robimy je większe, innym razem mniejsze. Pozdrowienia A
UsuńPrzepis wypróbowany ... dziękuję ... wszystko się udało :) Wesołych świąt - Aga
OdpowiedzUsuńPycha, tylko jak zwykle przesadziłam z pieprzem.
OdpowiedzUsuńZazwyczaj robiłam pierogi z kapusta i grzybami suszonymi leśnymi, ale z powodu małej przykrej niespodzianki na Wielkanoc chcę zrobić właśnie z pieczarkami i chciałam się zapytać o smak czy jest duża różnica?
OdpowiedzUsuńRóżnica w smaku pewno jest, ale mi bardziej smakują pierogi z pieczarkami. Są bardzo aromatyczne i na prawdę smaczne. Uszka też wolę z pieczarkami niż z grzybami leśnymi, za którymi nie przepadam! A te pierogi warto wypróbować! Pozdrawiam:)
UsuńWitaj Aniko,
OdpowiedzUsuńW tym tygodniu zrobilam moje pierwsze w zyciu pierogi z Twojego przepisu i wyszly po prostu przepyszne. Zostalo mi toche ciasta, wiec dorobilam nadzienia z jablek (oczywiscie rowniez z Twojego przepisu). Wszystko jak zawsze od Ciebie sie udaje. Dziekuje po raz kolejny i do nastepnego :)
Magda
Witaj Magdo! Bardzo się cieszę, że sięgnęłaś po przepis na te pierogi, bo są na prawdę smaczne. Tez je bardzo lubię. Miło mi, że korzystasz z moich przepisów i zapraszam do częstych odwiedzin! :-) Pozdrawiam A
UsuńMam zamiar wyprubowac twuj przepis na pierogi bo wydaje mi sie super
OdpowiedzUsuńDobry przepis na pierogi
OdpowiedzUsuńNo super
OdpowiedzUsuńJa zamiast gorącej wody dodaję ciepłej - ciasto jest wtedy delikatniejsze. Kapustę podczas gotowania doprawiam przyprawą do bigosu, która zawiera fajne przyprawy nadające jej specyficznego smaku.
OdpowiedzUsuńpierogi byly wysmienite corki byly zachwycone dziekuje bardzo;)
OdpowiedzUsuńJa też dziekuję za miły komentarz i zapraszam po inne przepisy! :-)
Usuńbyly swietne corki byly zachwycone dziekuje bardzo ;)zrobie je na piatek jeszcze
OdpowiedzUsuńRobiłam pierogi z Twojego przepisu i stwierdzilam że są bardzo dobre, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPierogi są bardzo dobre... Rewelacja
OdpowiedzUsuńsuper farsz :)
OdpowiedzUsuń