sobota, 15 grudnia 2012

Żeberka duszone w kapuście

Żeberka duszone w kapuście


 
    Żeberka duszone w kapuście to pyszne danie, choć na pewno dość kaloryczne, ale raz się żyje:). Do tej potrawy kupuję cienkie żeberka z małą ilością tłuszczu, który jeśli jest to i tak staram się go odciąć, na tyle, na ile jest to możliwe.
Świetnie smakują z ziemniakami, ale tez można jadać je po prostu z chlebem. Zachęcam do wypróbowania tego dania każdego, kto lubi dobre polskie smaki:)
Może to danie nie wygląda jakoś porywająco, ale na pewno  niedostatek wrażeń wzrokowych zostaje nadrobiony wspaniałym smakiem.
Moja zasada proporcji kapusty i żeberek jest prosta - 1:1, czyli na przykład na kilogram żeberek kupuje kilogram kiszonej kapusty ( u mnie kapusta kiszona z marchewką ).




Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • mąka do obtoczenia żeberek
  • olej do obsmażenia mięsa
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony 
  • kminek cały ( ok. 0,5 łyżeczki)
  • ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka )
  • liść laurowy ( 2 - 3 liście )
  • szczypta majeranku
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sposób przygotowania:

  •  Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować. Jeśli woda jest zbyt kwaśna odlać całość, lub część i dolać świeżej wody. Ja przeważnie raz zmieniam wodę. Trochę kwaśnego płynu jednak zostawiam tak na wszelki wypadek, bo potem może się okazać, że kapusta jest za mało kwaśna i trzeba ją troszkę dokwasić. Po odlaniu kwaśnej wody należy wlać nową wodę, ale już w niezbyt dużej ilości. Woda nie powinna zakrywać kapusty. Powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości kapusty
  • Po zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie, kminek ( ziarenka ) - ok. 0,5 łyżeczki i liście laurowe. Wszystko razem gotować ( u mnie kapustę gotuję ok pół godziny przed dodaniem do niej żeberek )
  • Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami )
  • Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem i mielonym kminkiem, a następnie obtoczyć w mące 
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso wkładać na rozgrzany tłuszcz i obsmażać z każdej strony do zrumienienia. Następnie przekładać do gotującej się kapusty. Mięso "zagrzebać " w kapuście
  • Na tej samej patelni co mięso  podsmażyć pokrojoną na wiórka cebulę i dodać do gotujących się żeberek z kapustą
  • Wszystko razem gotować ok 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania dodać majeranek i 1/3 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki. Ewentualnie doprawić sola lub pieprzem ( u mnie nie było takiej potrzeby). Delikatnie zamieszać
  • Serwować z ziemniakami
 

17 komentarzy:

  1. Bardzo lubię żeberka, szczególnie jeśli nie ma dużo tłuszczyku;) a ta wersja bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm smakowitości! I nie ważne, że nie wyglądają, ważne że są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie testuje przepis, ale same składniki zwiastują spektakularny sukces smakowy, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i sądzę, że danie będzie smakowało:)

      Usuń
  4. U mnie w pracy zostałem wytypowany do sporządzenia jakiegoś typowo polskiego posiłku dla angielskich,węgierskich i innych narodowości. Postanowiłem więc że zrobię właśnie te żeberka, ziemniaki planuje zastąpić kopytkami. Ciekawy jestem efektu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bardzo dobry wybór. Te żeberka w kapuście sa przepyszne. Mój mąż mógłby je zajadać bez końca. Ja zresztą też. A co do klusek, to mi jakoś nie pasują do kapusty i żeberek, ale to wg mnie. Są różne gusta i smaki. Życzę, aby wszystko sie udało i wszystkim smakowało:). Pozdrawiam A

      Usuń
  5. Moim zdaniem apetycznie też wyglądają ,na dzień dzisiejszy mam już pomysł na obiad, ale niebawem na pewno zagości to danie na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy zamiast żeberek można wykorzystać inne mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały urok w tych żeberkach:)

      Usuń
    2. Dziś wykorzystałam ten przepis....żeberka wyszły palce lizać.

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę i zapraszam do ponownych odwiedzin!:)

      Usuń
  7. Żeberka mistrzostwo ! Chciałem , żeby nie było końca ...lecz, nie tylko mi tak smakowały! Dzięki za przepis! Gorąco polecam! p.s. proponuje dodać z 3-4 suszone grzybki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis. Zrobiłam choć moje doświadczenie kulinarne nie jest wielkie i wyszło boskie. Żeberka dosłownie rozpływały się w ustach, są fantastycznie miękkie. Zapach cebuli smażonej po żeberkach chodzi za mną do teraz. Rodzina była zachwycona a ja szczęśliwa że nie dałam ciała. Zdecydowanie przepis trafia do mojej księgi kulinarnej :) pozdrawiam i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń