Żeberka duszone w kapuście
Żeberka duszone w kapuście to pyszne danie, choć na pewno dość kaloryczne, ale raz się żyje:). Do tej potrawy kupuję cienkie żeberka z małą ilością tłuszczu, który jeśli jest to i tak staram się go odciąć, na tyle, na ile jest to możliwe.
Świetnie smakują z ziemniakami, ale tez można jadać je po prostu z chlebem. Zachęcam do wypróbowania tego dania każdego, kto lubi dobre polskie smaki:)
Może to danie nie wygląda jakoś porywająco, ale na pewno niedostatek wrażeń wzrokowych zostaje nadrobiony wspaniałym smakiem.
Moja zasada proporcji kapusty i żeberek jest prosta - 1:1, czyli na przykład na kilogram żeberek kupuje kilogram kiszonej kapusty ( u mnie kapusta kiszona z marchewką ).
Składniki:
Żeberka duszone w kapuście to pyszne danie, choć na pewno dość kaloryczne, ale raz się żyje:). Do tej potrawy kupuję cienkie żeberka z małą ilością tłuszczu, który jeśli jest to i tak staram się go odciąć, na tyle, na ile jest to możliwe.
Świetnie smakują z ziemniakami, ale tez można jadać je po prostu z chlebem. Zachęcam do wypróbowania tego dania każdego, kto lubi dobre polskie smaki:)
Może to danie nie wygląda jakoś porywająco, ale na pewno niedostatek wrażeń wzrokowych zostaje nadrobiony wspaniałym smakiem.
Moja zasada proporcji kapusty i żeberek jest prosta - 1:1, czyli na przykład na kilogram żeberek kupuje kilogram kiszonej kapusty ( u mnie kapusta kiszona z marchewką ).
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- mąka do obtoczenia żeberek
- olej do obsmażenia mięsa
- sól
- pieprz
- kminek mielony
- kminek cały ( ok. 0,5 łyżeczki)
- ziele angielskie ( 3 - 4 ziarenka )
- liść laurowy ( 2 - 3 liście )
- szczypta majeranku
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować. Jeśli woda jest zbyt kwaśna odlać całość, lub część i dolać świeżej wody. Ja przeważnie raz zmieniam wodę. Trochę kwaśnego płynu jednak zostawiam tak na wszelki wypadek, bo potem może się okazać, że kapusta jest za mało kwaśna i trzeba ją troszkę dokwasić. Po odlaniu kwaśnej wody należy wlać nową wodę, ale już w niezbyt dużej ilości. Woda nie powinna zakrywać kapusty. Powinna sięgać mniej więcej połowy wysokości kapusty
- Po zmianie wody do kapusty dodać ziele angielskie, kminek ( ziarenka ) - ok. 0,5 łyżeczki i liście laurowe. Wszystko razem gotować ( u mnie kapustę gotuję ok pół godziny przed dodaniem do niej żeberek )
- Żeberka umyć, pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić na mniejsze porcje ( z jedną lub dwoma kosteczkami )
- Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem i mielonym kminkiem, a następnie obtoczyć w mące
- Na patelni rozgrzać tłuszcz. Mięso wkładać na rozgrzany tłuszcz i obsmażać z każdej strony do zrumienienia. Następnie przekładać do gotującej się kapusty. Mięso "zagrzebać " w kapuście
- Na tej samej patelni co mięso podsmażyć pokrojoną na wiórka cebulę i dodać do gotujących się żeberek z kapustą
- Wszystko razem gotować ok 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać wodą. Pod koniec gotowania dodać majeranek i 1/3 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki. Ewentualnie doprawić sola lub pieprzem ( u mnie nie było takiej potrzeby). Delikatnie zamieszać
- Serwować z ziemniakami
Bardzo lubię żeberka, szczególnie jeśli nie ma dużo tłuszczyku;) a ta wersja bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńMmmm smakowitości! I nie ważne, że nie wyglądają, ważne że są pyszne!
OdpowiedzUsuńRacja:)
UsuńO jejku ale pysznie podane!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWłaśnie testuje przepis, ale same składniki zwiastują spektakularny sukces smakowy, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i sądzę, że danie będzie smakowało:)
UsuńU mnie w pracy zostałem wytypowany do sporządzenia jakiegoś typowo polskiego posiłku dla angielskich,węgierskich i innych narodowości. Postanowiłem więc że zrobię właśnie te żeberka, ziemniaki planuje zastąpić kopytkami. Ciekawy jestem efektu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę, że bardzo dobry wybór. Te żeberka w kapuście sa przepyszne. Mój mąż mógłby je zajadać bez końca. Ja zresztą też. A co do klusek, to mi jakoś nie pasują do kapusty i żeberek, ale to wg mnie. Są różne gusta i smaki. Życzę, aby wszystko sie udało i wszystkim smakowało:). Pozdrawiam A
UsuńMoim zdaniem apetycznie też wyglądają ,na dzień dzisiejszy mam już pomysł na obiad, ale niebawem na pewno zagości to danie na moim stole :)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast żeberek można wykorzystać inne mięso?
OdpowiedzUsuńCały urok w tych żeberkach:)
UsuńDziś wykorzystałam ten przepis....żeberka wyszły palce lizać.
UsuńBardzo się cieszę i zapraszam do ponownych odwiedzin!:)
UsuńOczywiście, można dodać kilka rodzajów naraz karczek schab, golonkę
UsuńZauważyłeś, że jest to przepis na żeberka w kiszonej kapuście więc pytanie raczej ....
UsuńŻeberka mistrzostwo ! Chciałem , żeby nie było końca ...lecz, nie tylko mi tak smakowały! Dzięki za przepis! Gorąco polecam! p.s. proponuje dodać z 3-4 suszone grzybki!
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Zrobiłam choć moje doświadczenie kulinarne nie jest wielkie i wyszło boskie. Żeberka dosłownie rozpływały się w ustach, są fantastycznie miękkie. Zapach cebuli smażonej po żeberkach chodzi za mną do teraz. Rodzina była zachwycona a ja szczęśliwa że nie dałam ciała. Zdecydowanie przepis trafia do mojej księgi kulinarnej :) pozdrawiam i dziękuję.
OdpowiedzUsuńDzisiaj na obiadek ! Na własnej ukiszonej kapuściana coś pysznego Polecam
OdpowiedzUsuńProsty i ciekawy przepis nawet dla osoby nieumiejącej gotować- dziękuje bardzo,żeberka są pyszne!!!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny przepis :) Dawno nie jadłam tak dobrych żeberek w kapuscie.
OdpowiedzUsuńDodałam tylko dodatkowo 1 lyzeczkę miodu. SUPER !!!
Korzystam z niego juz 2 rok. W ogole taka kobieta w domu to skarb, caly bolg kladzie na kolana
OdpowiedzUsuńMiło czytać takie słowa! Cieszę się, że korzystasz z moich przepisów i zapraszam po więcej! :-) Pozdrawiam Anika:-)
UsuńOd dawna zabieralam się żeby zrobić takie żeberka A Twój przepis przypadł mi do gustu 😀 mam nadzieję ze podałam i wy ja tak apetyczne jak u Cb 😊
OdpowiedzUsuńboskie
OdpowiedzUsuńMożna zrobić inne mięsa-np, karczek, golonka, schab,-przekładać pionowo-jak kromki chleba między mięso kapusta. Wszystkie te mięsa robimy razem-pyszne Polecam :)
OdpowiedzUsuńCudny przepis, w ogóle śledzę Pani przepisy i Olga Smile. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły wpis:-) i również pozdrawiam
UsuńPróbowałam z różnych przepisów, ale ten przepis na żeberka jest najlepszy
OdpowiedzUsuń